ЧУВАЈМО СРЦЕ! :: Semberija INFO ::

 

ЧУВАЈМО СРЦЕ!


Упозоравајући на значај очувања здравља срца, широм свијета здравствени радници обиљежавају 29. септембар као Свјетски дан срца. Данас се и у градовима широм РС и БиХ организују активности с циљем унапређења и заштите здравља срца.

Према подацима Свјетске здравствене организације, од болести срца и крвних жила у свијету годишње умире око 17.9 милиона људи, а процјењује се да ће до 2030. године због овог узрока 23 милиона смртних случајева. То је више него ХИВ, маларија или рак.

Стручњаци упозоравају да се чак 80 посто пријевремених смрти од болести срца и крвних судова може избјећи тако што ћете у свој свакодневни живот унијети неколико једноставних промјена, као што су здрава исхрана, физичка активност и престанак пушења, редовна контрола крвног притиска, холестерола, регулисањем тјелесне тежине и редовном физичком активношћу.

Најчешћи ризични чиниоци за кардиоваскуларне болести су пушење, неуравнотежена и нездрава прехрана, недовољна тјелесна активност и прекомјерна конзумација алкохола.

Једини начин превенције је избјегавати и лијечити ризичне чиниоце, а за особе које их немају здраво се хранити, одржавати тјелесну тежину у границама нормале, бити тјелесно активни (бавити се здравствено усмјереним тјелесним вјежбањем) и избјегавати хронични стрес.

Иницијативом Свјетске кардиолошке организације, основан је Свјетски дан срца који се обиљежава сваке године 29. септембра.

Свјетска здравствена организација у генералним препорукама о тјелесној активности за одраслу популацију у доби између 18 и 64 године препоручује два до три пута седмично кардио тренинг, уз додатак тренинга који укључују велике мишићне скупине усмјерених за развој и јачање мишићног фитнеса два пута седмично. Што се тиче трајања активности, минимална препорука је 150 минута активности умјереног интензитета или 75 минута жустре активности седмично.