ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА - ОВЕ ГОДИНЕ ЈЕ ЊЕГОВА ТЕМА АКТУЕЛНИЈА НЕГО ИКАД :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА - ОВЕ ГОДИНЕ ЈЕ ЊЕГОВА ТЕМА АКТУЕЛНИЈА НЕГО ИКАД


Сваке године, у свијету се седми април обиљежава као Свјетски дан здравља. Датум је одабран, јер је тог дана основана Свјетска здравствена организација (СЗО - WХО - Wорлд хеалтх органисатион), на својој првој Здравственој скупштини, 1948. године, наводи се у саопћењу Института за здравље и сигурност хране Зеница.
 
Ове године, Свјетски дан здравља је фокусиран је рад медицинских сестара и бабица, те подсјећање свјетских лидера на критичну улогу коју они играју у одржавању свијета здравим. Ове године, као никада до сада, указује се и доказује важност ових занимања.
 
Појам здравља се веже врло често само уз одсуство болести, али појам здравља је пуно више и према дефиницији свјетске здравствене организације “Здравље представља тјелесно, душевно, социјално и економско благостање, а не само одсуство болести”.
 
Како истичу из ИНЗ, медицинске сестре и други здравствени радници налазе се на челу реакције на ЦОВИД-19 – пружањем високог квалитета третмана и његе, те поштовања особа којима је њега потребна, водећи дијалог у заједници за рјешавање страхова и питања и, у неким случајевима, прикупљање података за клиничке и епидемиолошке студије. Свјетски дан здравља треба да нагласи тренутни статус сестринства широм свијета. WХО-СЗО и њени партнери дали су низ препорука за јачање радне снаге за сестре и бабице.



Ове препоруке ће бити од кључног значаја за постизање националних и глобалних циљева везаних за универзалну здравствену покривеност и доступност, здравље мајке и дјетета, заразне и незаразне болести, укључујући ментално здравље, спремност на хитне случајеве и реаговање, сигурност пацијената и пружање интегрисане бриге орјентисане на човјека.
 
Пет кључних препорука WХО-а су улагање у образовање  медицинских сестара и бабица, запошљавање већег броја специјализираних медицинских сестара, улагање и јачање лидерских вјештина медицинсих сестара и бабица, јачање сестринске улоге у здравственом систему, те пружање подршке здравственим радницима у јачању и провођењу промоције здравља и превенције болести.
 
Зато је и слоган - порука овогодишњег Свјетског дана здравља 2020. године "Подржимо сестре и бабице" (Суппорт нурсес анд мидwивес), поручују из ИНЗ Зеница.