Научници: Земља изгубила 28 трилиона тона леда :: Semberija INFO ::

 

Научници: Земља изгубила 28 трилиона тона леда


Британски научници су између 1994. и 2017. године анализирали сателитске снимке глечера, планина и ледених покрова, закључивши како је планета Земља у том раздобљу изгубила 28 трилиона (милијарди милијарди) тона леда.

Научници са универзитета у Лидсу, Лондону и Единбургу толики губитак леда називају невјероватним и сматрају како би он могао резултирати драматичним порастом нивоа мора, можда чак и за метар до краја вијека.

"Да то ставимо у контекст - сваки цантиметар пораста нивоа мора значи да ће у догледно вријеме милион људи бити расељено из својих домова који се налазе на ниској надморској висини", казао је за Гвардијан професор Енди Шепард са Универзитета у Лидсу.

Драматичан губитак леда може имати и друге последице, укључујући поремећаје у биолошком здрављу арктичких и антарктичких вода и смањењу способности планете да Сунчеву радијацију рефлектује назад у свемир.

Британски резултати одговарају најгорем предвиђеном сценарију Међувладиног панела за климатске промјене Уједињених народа (ИПЦЦ).

"Раније су научници проучавали поједина подручја на којима се отапа лед, попут Антарктика или Гренланда, међутим ово је први пут да је неко проучавао глобално отапање леда који нестаје с наше планете", рекао је Шепард за Гвардиан.

"А оно што смо открили запрепастило нас је... Мало је вјероватно да је велики дио од 28 трилиона изгубљених тона леда директна посљедица климатског загријавања", казао је он.

Агенције