Аппле планира да лансира свој електрични аутомобил 2028. године :: Semberija INFO ::

 

Аппле планира да лансира свој електрични аутомобил 2028. године


Foto: Twitter (X)
Према новом извјештају Блоомберга, који цитира анонимне изворе унутар компаније, Аппле је поставио интерни циљ да лансира свој први електрични аутомобил 2028. године.
 Овај пројекат, познат као Пројецт Титан, започет је 2015. године са амбициозним циљем креирања потпуно аутономног возила. Међутим, након низа изазова, укључујући промјене у руководству и техничке препреке, Аппле је прилагодио своје планове.
Кевин Линч, који води пројекат од 2021. године, усмјерио је развој ка стварању возила са ограниченом аутономијом. Према изворима, планирано возило би требало да посједује аутономну технологију сличну оној коју тренутно нуде произвођачи као што је Тесла. Ово укључује самосталну вожњу на путевима и аутопутевима, уз захтјев да возач остане пажљив и спреман да преузме контролу. Такав систем би био категорисан као ниво 2+ аутономије, за разлику од првобитно замишљеног нивоа 4.
Иако Аппле није званично потврдио ове информације, извјештаји сугеришу да је компанија доживјела притисак да дефинише јасну стратегију за Пројецт Титан. До сада, пројекат није резултирао стварањем одрживог прототипа, а извјештаји Блоомберга наглашавају скептицизам унутар компаније о томе колико ће иновативан први Аппле-ов аутомобил заиста бити.
Упркос овим изазовима, Аппле наставља да истражује поље електричних возила и аутономне вожње. Са својом репутацијом за иновације и технолошки напредак, индустрија са нестрпљењем ишчекује развој овог пројекта. Промјене у софтверској технологији и међународном регулаторном окружењу могу додатно утицати на коначан облик и могућности Аппле-овог електричног возила.
Иако званична потврда од Апплеа још увијек недостаје, извјештаји указују на то да компанија озбиљно схвата изазове и могућности које пружа тржиште електричних возила. Са планираним датумом лансирања тек за неколико година, остаје да се види како ће се Пројецт Титан развијати и какав ће утицај имати на динамично тржиште електричних аутомобила.
(Независне)