Заборављате рођендан своје супруге? У овој земљи бисте због тога могли отићи у затвор :: Semberija INFO ::

 

Заборављате рођендан своје супруге? У овој земљи бисте због тога могли отићи у затвор


Foto: Eric Seddon/Pexels
Људи у браку добро знају колико је важно запамтити рођендан својих супружника, а то посебно вриједи за мушкарце који често заборављају кључне породичне догађаје попут рођендана, годишњица и других посебних прилика.

Недостатак пажње према тим важним датумима често доводи до несугласица међу партнерима.

Упркос томе, извињење, признање или накнадни поклони обично су најефикаснији начини за поправљање таквих ситуација. Међутим, у једној земљи заборавити рођендан своје супруге није опција.

У Самои, полинезијској острвској држави, постоји занимљив обичај који се односи на мужеве који забораве женин рођендан.

Први пут када се то догоди, мушкарци буду упозорени. Ипак, ако се та грешка понови, супружник се суочава с озбиљним посљедицама попут новчане казне или чак могуће казне затвора. Законом је прописана максимална казна за овакво дјело, а она износи пет година затвора.

Како би осигурали поштивање овог необичног закона, држава је формирала специјализовани тим састављен од стручњака за брачне односе и правна питања који се бави овим случајевима. Према писању локалних медија, тим стручњака брзо реагује на женине притужбе, а многи су супружници већ су били упозорени и, због свог немара, завршили у затвору, преноси Путни кофер.хр.

У држави се редовно организирају информативне сесије и кампови с циљем едукације мужева о наведеном закону. Ови програми имају за сврху подизање свијести о важности пажње према партнеру те промоцију међусобног поштовања у браку. Током тих едукативних догађања, стручњаци пружају савјете о одржавању снажних брачних веза и подсјећају на важност пажње према датумима који су важни за супружнике.

Самоа је полинезијска држава смјештена у Тихом океану, отприлике на пола пута између Хаваја и Новог Зеланда.

(Независне)