Да ли је добро да пржимо на маслиновом уљу? :: Semberija INFO ::

 

Да ли је добро да пржимо на маслиновом уљу?


Foto: Ilustracija
Маслиново уље важи за једно од најздравијих биљних уља. Поред тога што се користи за његу и љепоту, ово уље погодно је и за кулинарске специјалитете.

Међутим , досад смо слушали да маслиново уље не смијемо да загријавамо те да га искључиво користимо за преливе и за додавање укуса већ готовом јелу. Али да ли је заиста тачно да не смијемо да га користимо приликом кувања или печења?

Да ли маслиново уље смије да се загријава?

Упркос увреженом мишљењу, ово уље заправо има високу тачку димљења (од 176 до чак 200 степени Целзијуса). Ипак, тачка димљења не означава и то колико је одређено прехрабрено уље стабилно при загријавању.
Наиме , истраживања из 2018. године показала су да је екстрадевичанска верзија маслиновог уља заправо најстабилније прехрабено уље те да има бољу деградацију при високим температурама од осталих биљних уља.

По чему је ово уље посебно?

То значи да екстрадевичанско маслиново уље можемо без проблема да користимо при кувању, печењу, па чак и пржењу. Захваљујући обиљу монозасићених масних киселина и полифенола отпорних на топлоту, уље маслине сузбија оксидативни стрес изазван топлотом. Самим тим, успорава и стварање нездравих компоненти, попут слободних радикала.

Али шта заиста издваја ово уље као веома здраво? Студија из 2015. године открила је да је кување поврц́а попут парадајза, патлиџана и бундеве у екстрадевичанском маслиновом уљу заправо повец́ало садржај антиоксиданата у том поврц́у.

Закључак јесте да је маслиново уље веома здраво и да ниједан вид кувања неће утицати на укус, нутритивне вриједности нити здравствене бенефите самог уља, преноси супер жена.

(Независне)