Два провјерена рецепта за савршен кисели купус :: Semberija INFO ::

 

Два провјерена рецепта за савршен кисели купус



Постоји небројено много рецепата и начина стављања купуса у буриће и каце. Свима је заједничко то да се купус ређа, соли и налива водом. Међутим, ви сте их већ скоро све пробали и ниједан није задовољио оно што тражите од киселог купуса?

А ви само желите кисели купус који све до прољећа има лијепе и чврсте главице? Онда сте на правом мјесту јер доносимо два провјерена рецепта за кисељење купуса који може да издржи цијелу зиму (ако га не поједете прије краја сезоне)!

Кисели купус је традиционална зимска салата на српској трпези и намирница од које се спремају надалеко чувена зимска српска јела, као што су подварак (без меса и са месом – пачетином, гушчетином, пилетином, свињетином, јунетином, овчетином, кољеницом, мљевеним или сувим месом или коскама, са поврћем или без, клот или са тјестенином…) и неизоставна сарма.

Управо због тих деликатеса у сваком домаћинству које држи до себе веома је важно имати купус током читаве зимске сезоне.

А многи га на крају сезоне стављају у замрзиваче, не толико из разлога "да се не баци", колико због тога што је сарма од киселог купуса многима омиљенија од било које друге сарме.

Постоји небројено много рецепата и начина стављања купуса у буриће и каце. Свима је заједничко то да се купус ређа, соли и налива водом.

Љиљана Гроздановић, родом из заплањског села Велики Крчимир, која живи у бабушничком селу Завидинце, никада није сама стављала купус за зиму.

Тајна је у томе што се потребна количина соли не везује за количину купуса, него за количину воде која се сипа преко њега.

"Од средњошколских дана записивала сам све рецепте своје мајке и већ 20 година, од како сам се удала, сама стављам сву осталу зимницу, и слану и слатку, осим купуса", каже Љиљана, за Агромедију.

"Кисељење купуса је по неком прећутном договору остало обавеза моје свекрве, али пошто живимо у заједничком домаћинству, подразумијева се да на неки начин и ја учествујем у том послу. Мислим да је рецепт по којем се купус ставља у нашој кући најбољи, што доказује и чињеница да се купус одржи и током љета. Тајна је у томе што се потребна количина соли не везује за количину купуса, него за количину воде која се сипа преко њега", додаје она.

Оливера Каран из Београда купус ставља по рецепту своје баке, Шумадинке, који се мало разликује од стандардног рецепта.

"Ми купус слажемо на уобичајен начин", објашњава Оливера.

"Затим у већи лонац ставимо со, налијемо врућом водом и чекамо да се со раствори па све то наливамо у кацу, додајући још обичне воде до врха. Обично додамо две мање очишћене главице цвекле које се исецкају на четвртине, покријемо танком памучном крпом и ставимо преко танак порцелански плитки тањир. Преко њега смо раније стављали камен, а ја сада ставим већу затворену теглу напуњену водом, отприлике је то 1,5 литар", истиче Оливера додајући:

"Не претачемо расол, него на почетку, све док расол не почне да зри, сваки други или трећи дан отворимо буре и извадимо камен или теглу па уз онај тањир притискамо како бисмо протресли течност у бурету. Теглу и крпу сваки пут оперем, скинем онај цвијет који се накупио. Овако кисељен купус све до јуна мјесеца је као да је јуче стављен."

Према неким рецептима између редова главица купуса додаје се слој купуса рибанца или крупније сјеченог купуса, а савремене домаћице су измислиле цаку – пластичне кесе напуне рибанцем, вежу их да се садржај не просипа и избуше их на неколико мјеста како би се купус укиселио.

Предлажемо вам два рецепта за кисељење купуса

Кисели купус – килограм соли на 30 кг купуса

Према том рецепту купус се традиционално кисели у многим пиротским домаћинствима.

Осим купуса потребно је:

Килограм соли на 30кг купуса
Гушћа памучна крпа
Камен или тегла запремине 1,5л
Припрема киселог купуса:

Главице купуса очишћене од површинског слоја листова опрати, зарезати крстић на корјену и ређати их у буре.
Неколико главица купуса пресећи на четвртине и половине и њих угурати између цијелих главица како би се заглавиле, односно чврсто стајале.
Налити воду два прста изнад купуса.
Ставити преко купуса дрвени или пластични притискач.
Преко притискача ставити камен или теглу пуну воде.
Раширити крпу и на њу ставити потребну количину соли, увити је и ставити поред камена.
Со ће се полако отапати и падати до дна, тако да није потребно претакање расола.
Затворити буре и повремено контролисати количину воде неколико дана. Доливати воду по потреби, да главице купуса не буду ван воде. Притом испирати камен, а уколико се користи тегла, обавезно је опрати споља.

Кисели купус – на 40 литара воде 1,6 кг соли

И ово је један од оних рецепата који гарантују да купус остаје чврст до наредног љета.

Поред купуса, неопходно је:

1,6 кг соли на 40 л воде
Танка памучна крпа
Камен или тегла запремине 1,5л
Кисељење купуса:

Опране и очишћене главице купуса, на чијем је корену засечен крст или је ножем направљено удубљење, слагати у буриће.
У већу посуду сипати со, прелити врућом водом и сачекати да се отопи.
Сипати воду са сољу преко купуса и додати свеже воде по потреби.
Покрити танком памучном крпом.
Преко купуса ставити притискач и камен или теглу и затворити буре.
На почетку повремено доливати воду, по потреби.
Уколико је потребно – доливати воду. Притискати с времена на вријеме (на два до три дана) и тада испирати камен и крпу, а ако користите теглу, потребно ју је испрати споља.
Ево сада имате два одлична рецепта за кисељење купуса! Остаје још само да их пробате и видите који вам више лежи.


Независне новине