Како да одаберете зимске гуме и које да купите? :: Semberija INFO ::

 

Како да одаберете зимске гуме и које да купите?


Остало је још само неколико седмица до почетка зимске сезоне, односно до тренутка када је потребно љетне гуме замијенити зимским, па смо провјерили које гуме возачи да одаберу, односно којих перформанси.
 
Осим тога, провјерили смо и колико често их је потребно мијењати те да ли се препоручује куповина нових или половних гума, а у наставку можете прочитати све појединости.
 
Како одабрати зимске гуме за ауто?

Према закону, вријеме за стављање зимских гума на аутомобил је од 1. новембра, али и када се температуре спусте испод седам степени Целзијуса. Ове гуме су посебно дизајниране за зимску вожњу те носе ознаку М/С и пахуљицу.
 
Правила при избору ауто-гума за зиму се не разликују у односу на избор љетних гума, што значи да треба да водите рачуна о томе која је фабричка димензија, година производње, дубина профила и да бирате гуму произведену за зиму.
 
Основна разлика међу гумама је геометрија шаре и хемијски састав исте, а зимска гума је доста мекша у односу на љетну, те јој је зауставни пут краћи. Чак и најбоља љетна гума ће у зимским условима да се стврдне, што вас може довести у опасност.
 
Које су најбоље зимске гуме и када их треба замијенити?


Животни вијек аутомобилске гуме зависи од много фактора, међу којима су најважнији квалитет, услови пута и навике возача, док старост гуме, ако је правилно складиштена, не утиче на њене перформансе. "Мицхелин", као један од најпознатијих свјетских произвођача, утврдио је да је година дана складиштења гуме једнако њеном кориштењу од свега двије недјеље, тако да укупна старост гума може да буде чак осам до 10 година.
 
Оптималан период за замјену ауто-гума је око пет година.
 
Која је разлика између љетних и зимских гума?

Основна разлика између зимских и љетних гума је у њиховом хемијском саставу. Зимске гуме су мекше и не могу да се стврдну на зимским температурама, што и јесте њихова суштина. Љетне гуме при ниским температурама узроковале би да се клижете по снијегу и леду, што вјероватно не бисте жељели, а будући да губе своју еластичност, њихов зауставни пут је много дужи у зимским условима.
 
Осим тога, зимске и љетне гуме различито изгледају, те љетне имају посебно дизајниране пруге у газној површини које омогућавају снажније приањање код виших температура, једнако као и на сувим и влажним коловозима.
 
Да ли купити нове, половне или протектиране гуме?

У случају да се питате да ли треба купити нове, половне или протектиране гуме, увијек је најбоље опција да се купе нове, међутим, с обзиром на тешку економску ситуацију, сигурно је да ће бужет диктирати избор ауто-гума. Управо је то довело до велике потражње протектираних ауто-гума, односно истрошених, већ кориштених гума које су пресвучене новим хабајућим слојем.
 
Ако будете имали среће, можете пронаћи солидне половне ауто-гуме неког од премијум брендова које ће вас послужити сезону или двије.
 
Иначе, цијена ауто-гума углавном је условљена перформансама и квалитетом, а иако у ауто-индустрији скупље не значи нужно и боље, ипак су најбоље гуме за аутомобил често оне са нешто вишом цијеном.
 
Колико гума је потребно купити?

Увијек долази у обзир комбинације двије старе и двије нове ауто-гуме, а у том случају је битно да оне које купујете буду истог произвођача и, наравно, истог типа и димензија као старе.
 
Ако не купујете све четири, онда је правило да ауто-гуме увијек купујте у пару.
 
Које гуме купити на основу километара које прелазите?

Ако сте возач који највише времена проводи у градској вожњи и не прелази много километара, онда избор није превише тежак. Све нове ауто-гуме, било којег произвођача, биће задовољавајуће.
 
Уколико сте активнији возач и прелазите више километара годишње те возите свакодневно, требало би да водите рачуна о гумама, а редовна контрола и измјена љето-зима су обавезне.
 
Уколико су ауто-гуме старије од пет година са пређених 65.000 километара, тада је вријеме за нове, а с обзиром на то да је гума већ прошла неколико сезона под утицајем свих временских услова, а дубина шаре је сигурно већ при крају.
 
Како знати какве перформансе има гума?

Када купују гуме за аутомобил, возачи првенствено гледају димензију и цијену, али гуме имају и бројне друге перформансе које се налазе на ЕУ ознаци и бочној страни гуме. Шта се све може наћи на бочној страни гуме:
 
Најприје, ту је број који, на примјер, изгледа овако 195/65 Р 15 15 91Х.
 
У овој ознаци број 195 означава ширину гуме у милиметрима, 65 представља проценат висине гуме у односну на ширину, док је Р ознака да је ријеч о радијалној гуми. Број 15 у наставку је пречник фелге у инчима, а 91 индекс носивости. Х је ознака за брзину. Већину возача занима она прва ознака на гуми (195/65 Р15), која је реално и најважнија, зато што означава димензије и носивост - основне и најважније параметре ауто-гуме. Овдје је важно да напоменемо да се носивост односи на носивост по једном точку.
 
У преводу, за ознаку 91 носивост би била око 615 килограма по једном точку, те би укупна носивост неког аутомобила са том ознаком била четири пута већа.
 
Ознака брзине можда није упадљива, али је важна, а она означава до које је брзине сигурно возити гуму. Будући да већина ауто-гума има ознаку брзине Х која се односи на вожњу до 210 км на сат, искрено се надамо да вам неће падати на памет да возите ни приближно томе.
 
Које ознаке ЕУ су важне да буду на гумама?

Енергетске ознаке

 
Енергетски разреди на гумама распоређени су од А до Г, тако је А еколошки најисплативија ауто-гума која значи и најмању потрошњу горива. Г је најнеисплативија ауто-гума.
 
Ниво буке
 
Уз штедњу горива, ту је још једна важна ознака ЕУ, а то је ниво буке који је подијељен у три категорије, па је тако један талас додијељен јако тихим гумама, док су три таласа ознака за оне које стварају буку.
 
Приањање на мокром
 
Можда и најбитнија ознака ЕУ је приањање гуме на мокром, односно њена ефикасност при кочењу на мокром коловозу. Као и код потрошње горива, ауто-гуме су означене од А до Г, при чему А категорија подразумијева и најбоље приањање. У пракси то значи да ће ауто-гуме са ознаком А при брзини од 80 км на сат да се заустави 18 метара прије него гуме са ознаком Г.
 
Шта нам говори дубина профила гума за аутомобил?
 
Иако закони у различитим земљама прописују различите минимуме за профиле ауто-гуме, стручњаци из ауто-индустрије су сагласни да дубина газног слоја код зимских не смије бити испод четири милиметра.
 
Разлог је једноставан, јер плићи газни слој значи дужи зауставни пут, а гуме су самим тим опасније, у зимским условима већа је могућност проклизавања.

(Независне)