Никада не пребацујте одговорност за свој живот на друге :: Semberija INFO ::

 

Никада не пребацујте одговорност за свој живот на друге


Андреy Курпатов, познати психотерапеут, писац и колумниста, подијелио је своја златна правила живота која имају дубоко психолошко значење и могу нам помоћи да боље разумијемо себе и друге.
 
1. Никада не пребацујте одговорност за свој живот на друге. Курпатов нас подсјећа да је искушење кривити друге за неуспјехе и проблеме у животу стално присутно. Но, права снага лежи у прихваћању властите одговорности. Сами смо аутори својих неуспјеха и креатори својих успјеха. Препознати своју улогу у догађајима и преузети одговорност за своје поступке кључно је за особни раст.

2. Прихватите чињеницу да не можете промијенити прошлост. Прошлост је прошла, и нема смисла живјети у илузији да је можемо промијенити. Оно на што можемо утицати је будућност, а наша садашња дјеловања обликују ту будућност. Нема потребе очекивати да ће будућност бити ,,умољива’’ или повољна. Морамо радити најбоље што можемо сада како бисмо створили бољу будућност.

3. Одбаците илузију да можете промијенити друге. Често имамо илузију да можемо промијенити друге људе, да можемо утицати на њихове ставове и понашање. Курпатов нас подсјећа да је ово често илузија која може узроковати патњу. Људи се мијењају кроз животне околности, а не нашом присилом. Требамо прихватити друге таквима какви јесу.

4. Људима смо потребни јаки Курпатов нас подсјећа да нас људи обично не требају када смо слаби, уморни или несретни. Људи који тврде да нас воле у тим тренуцима често нас заправо лажу. Бити јаки и самосвјесни привлачи праву подршку и љубав. Важно је разумјети да је емоционална и психичка снага               привлачна.

5. Сви наши поступци имају посљедице. Сваки поступак који предузмемо има посљедице. Важно је размишљати о тим посљедицама прије него дјелујемо. Размишљање о дугорочним посљедицама може нас спријечити да чинимо импулсивне потезе или сличне ствари због којих бисмо касније жалили.

6. Радите оно што вам је заиста важно. Умјесто да се питате о смислу живота, Курпатов нас потиче да размишљамо о томе како живимо свој живот. Битно је радити оно што искрено сматрамо важним и што нас испуњава. Није потребно слиједити туђе дефиниције успјеха, већ слиједити своје страсти и вриједности.

7. Не трошите вријеме и енергију на оне који вас не цијене. У свијету постоји много људи који ће вас цијенити и вољети онаквима какви јесте. Нема потребе губити вријеме и енергију на људе који нас не воле или нас не цијене. Требамо се отворити према добрим људима и вјеровати да ће нам отвореност и доброта донијети многе благодати.
​ 
Курпатовова правила живота нуде дубље разумијевање наших личних и међуљудских динамика. Његови савјети позивају нас да преузмемо контролу над својим животима, препознамо своју вриједност и усмјеримо своје поступке према позитивним промјенама.