Догодило се на данашњи дан, 20. јун :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 20. јун


Данас је уторак, 20. јун, 171. дан 2023. До краја године има 194 дана.

​1597 . - Умро холандски поларни истраживач Вилем Баренц, заробљен на броду окованим ледом, док је покушавао да пронађе сјевероисточни поморски пролаз из Европе у Америку. Претходно је, 1584. и 1594. године, предводио експедиције с истим циљем. Открио је Шпицбершка острва, Медвјеђе острво, западну обалу Нове Земље и море названо њему у част - Баренцово море. Његов дневник пронађен је 1871.

1756 . - Током ноћи у ћелији тамнице - која је послије тога постала позната као "црна рупа Калкуте" - угушило се 123 од 146 ухапшених британских војника. Британце је у ћелију величине 4,5 са 5,5 метара бацио локални индијски господар Наваб од Бенгала, чије су снаге претходно напале и поразиле британски гарнизон, намјеравајући да спријече британску Источноиндијску компанију да у Калкути изгради систем војних фортификација.

1819 . - Рођен француски композитор, поријеклом њемачки Јеврејин - Јакоб Еберст, познат као Жак Офенбах, творац француске оперете. Кроз његову приступачну и ведру музику забавног карактера најчешће је провијавала сатира друштвених односа у француском Другом царству. Написао је стотињак оперета. Дјела : оперете"Лијепа Јелена", "Орфеј у паклу", "Плавобради", "Париски живот", "Велика војвоткиња од Жеростајна", опера"Хофманове приче", путопис "Офенбах у Америци", аутобиографска студија.

1819 . - У енглески град Ливерпул приспио брод "Савана", који је 27 дана и 11 часова прије тога испловио из истоименог града у америчкој држави Џорџија, поставши тако први пароброд који је препловио Атлантски океан.

1836 . - Умро француски револуционар и свештеник Емануел Жозеф Сиејес, назван "патријарх револуције", један од вођа Француске револуције и оснивача Јакобинског клуба, који је 1799. одиграо кључну улогу у државном удару којим је власт приграбио Наполеон Бонапарта. У току револуције напустио је јакобинце и постао члан клуба Фејана, који је заступао начела уставне монархије. У политици је био превртљив и заузимао је истакнуте положаје у свим фазама револуције, изузев у периоду јакобинске диктатуре. У брошури "Шта је трећи сталеж?" изложио је политичке захтјеве буржоазије.

1837 . - Умро британски краљ Вилијам Четврти, на пријестолу од 1830. до смрти, коме су поданици прикачили надимак "Шашави Били", а звали су га и"краљ морнар" због тога што је од 1778. до 1790. служио у морнарици.

1861 . - Рођен енглески биохемичар Фредерик Гауленд Хопкинс, један од оснивача науке о витаминима, који је с холандским љекаром Кристијаном Ајкманом подијелио 1929. године Нобелову награду за медицину. Изучавао је значај витамина у исхрани лабораторијских животиња и закључио да су они неопходни за нормалан раст и развој организма. Такође је изоловао глутатион и показао његов велики значај у ћелијској оксидацији и аминокиселину триптофан. Доказао је и да је пигмент крила неких лептира дериват мокраћне киселине и да неке екскреторне супстанце служе као боје у животињском царству.

1891 . - Британија и Холандија дефинисале границе колонијалних посједа на острву Борнео. Бивши британски посједи Сабах и Саравак сада су у саставу Малезије, а већи холандски дио острва припада Индонезији.

1902 . - Рођен српски писац и дипломата Марко Ристић, један од најактивнијих у кругу српских надреалиста. Послије завршеног Филозофског факултета у Београду између два свјетска рата издавао је и уређивао већину надреалистичких часописа, а по окончању Другог свјетског рата био је југословенски амбасадор у Француској. Дјела : пјесме"Од среће и од сна", "Без мере", есеји "Нацрт за једну феноменологију ирационалног" (с Кочом Поповићем), "Које су побуде и какви успеси школске филозофије", "Смрт фашизму - слобода народу", "Књижевна политика", "Људи у невремену", "Од истог писца", "Крлежа", "Простор - време", "Политичка књижевност", "Сведок или саучесник".

1905 . - Рођена америчка списатељица Лилијан Хелман, у чијим су драмама приказани раднички штрајкови, страдање неправедно оптужених, грамзивост богаташа и борба против нациста. У мемоарским дјелима описала је искуства из Шпаније и СССР-а, везе с водећим америчким интелектуалцима и вријеме макартизма, хистеричне антикомунистичке хајке коју је у првој половини педесетих година 20. вијека предводио амерички републикански политичар Џозеф Макарти. Дјела : драме"Дјечији час", "Мале лисице", "Дани који ће доћи", "Стража на Рајни", "Други дио шуме", "Играчке на тавану", мемоарске књиге"Недовршена жена", "Пентименти", "Нитковско вријеме".

1909 . - Рођен амерички филмски глумац аустралијског поријекла Ерол Флин, који је најчешће играо правдољубиве јунаке у авантуристичким филмовима. Филмови : "Крвави капетан", "Авантуре Робина Худа", "Гусар", "Краљевић и просјак", "Џентлмен Џим", "Вирџинија Сити", "Коријени пакла".

1923 . - Мексичког револуционара Франсиска Панча Виљу убили политички противници на његовој фарми у мјесту Идалго дел Парал у мексичкој држави Чивава. Предводио је сељачки покрет у револуцији од 1910. до 1917. Проглашен је 1966. мексичким националним јунаком.

1933 . - Умрла њемачка револуционарка Клара Цеткин, један од оснивача женског међународног радничког покрета и Комунистичке партије Њемачке, на чији је приједлог 8. март проглашен Међународним даном жена.

1960 . - Амерички боксер афричког поријекла Флојд Патерсон постао први боксер који је успио да врати титулу свјетског првака у тешкој категорији, нокаутиравши у мечу у Њујорку Швеђанина Ингемара Јонансона.

1973 . - У Аргентину се, послије 18 година избјеглиштва, вратио бивши предсједник Хуан Доминго Перон, који је био шеф државе од 1946. до 1955, кад је оборен у побуни дилова копнене војске и морнарице. За предсједника Аргентине поново је изабран у септембру 1973, а 1974. је умро.

1990 . - Јон Илијеску проглашен за предсједника Румуније.

1991 . - Парламент Њемачке тијесном већином изгласао да пријестоницу треба премјестити из Бона у Берлин.

1991 . - Нарашима Рао постао девети премијер Индије након стицања њене независности, 1947. године.

1992 . - Муслиманска војска спалила православну цркву на Осенику код Тарчина.

1992 . - Европска заједница овластила свог посредника лорда Дејвида Овена да преговара о подјели БиХ.

1992 . - Лидери Чешке и Словачке Вацлав Клаус и Владимир Мечијар постигли договор о подјели Чехословачке на два дијела.

1994 . - Послије вишемјесечног суђења, праћеног масовном медијском хистеријом у САД, одбачена оптужница, према којој је некадашњи ас америчког фудбала О'Џеј Симпсон убио бившу супругу и њеног љубавника.

2001 . - Бившем америчком предсједнику Билу Клинтону у Дејтону уручена посебна Дејтонска награда за мир због његовог доприноса у постизању мировних споразума за БиХ.

2005 . - Умро амерички научник Џек Килби, добитник Нобелове награде за физику, чији је проналазак из 1958. године - интегрисано електрично коло, представљао основ информатичке револуције.

2006 . - На Сицилији ухапшена 52 лица, међу којима и вође 13 мафијашких породица.

2006 . - Влада Јапана одлучила да повуче своје војнике из Ирака.

2009 . - Високи представник у БиХ Валентин Инцко ставио ван снаге закључке Народне скупштине Републике Српске, којим се противе преносу надлежности са Српске на БиХ.

2009 . - У Атини отворен велељепни Музеј Акропољ, у којем је изложено више од 4.000 антиквитета изузетне историјске и културне вриједности. Изградња здања које садржи око 20.000 квадратних метара изложбеног простора коштала је око 130 милиона евра. Музеј , дјело швајцарског архитекте Бернара Чумија, смјештен је испод древног Акропоља. Ново здање посебно је припремљено и за смјештај Фризова са Акропоља које је, у 19. вијеку, у Лондон однио лорд Елџин, с дозволом тадашњих турских власти.

(Независне)