Сијалица у ватрогасном дому у Калифорнији ради већ 122 године :: Semberija INFO ::

 

Сијалица у ватрогасном дому у Калифорнији ради већ 122 године


Фото - Анадолија

ЛИВЕРМОРЕ - Чувена сијалица непрекидно освјетљава ватрогасну станицу у Ливермору у Калифорнији, у Сједињеним Америчким Државама, од 1901. године, што је чини најдуготрајнијом сијалицом на свијету.


Позната као “Centennial Light", ремек дјело промјера осам центиметара, које је ручно израдио Адолf Шаје, оснивач компаније Шелби електрик 1890-их, уз минималне прекиде обасјава своју околину дуже од вијека.

Лампа са жарном нити је заузела своје мјесто у Гинисовој књизи свјетских рекорда као најдуготрајнија сијалица и може се пратити у преносу уживо захваљујући камерама постављеним на мјесту гдје се налази, у ватрогасној станици.

Занимљиво је да је њена жарна нит потамнила само два пута у своје 122 године. Први пут је то било 1976. године када се ватрогасни дом преселио на нову локацију, што је изазвало привремени прекид рада, односно гашење.

Други пут до прекида је дошло 20. маја 2013. године, када је сијалица накратко престала са радом. Међутим, након истраге сљедећег дана, откривено је да узрок ове тренутне паузе није сама сијалица, већ мањи квар у напајању.

Дебора Кац, научница која је спровела опсежна истраживања на сијалици 2008-2009. године, открила је да је нит унутар сијалице, вјероватно направљена од угљика, осам пута дебља од оних у модерним сијалицама и да има полупроводљиву структуру.

Том Брамел, замјеник ватрогасног шефа у пензији који брине о сијалици скоро пола вијека, објаснио је да ју је ватрогасној служби 1901. године донирао Денис Бернал, власник компаније “Ливермур пауер анд вотер”.

-Године 1976. ту сијалицу смо премјестили у нову ватрогасну станицу која је у то вријеме била ново сједиште и тамо је тренутно и ту је остала од 1976. Ово је само сијалица од 60 вати - рекао је Брамелл.

Иако је пензионисан прије двије деценије, Брамелл наставља да дијели своје знање и страст према сијалици.

-Био сам ту око сијалице 50 година и разговарао сам са људима из цијелог свијета. Нико то (сијалицу) још није успио схватити - рекао је Брамел.


​Анадолија / Глас Српске