ШТА ИЗАЗИВА ПАРАЛИЗУ СНА И КАКО СЕ НОСИТИ СА ЊОМ ? :: Semberija INFO ::

 

ШТА ИЗАЗИВА ПАРАЛИЗУ СНА И КАКО СЕ НОСИТИ СА ЊОМ ?


 Како за портал ,,Семберија инфо’’ тврди Маја Зорић, психолог и психотерапеут из Удружења грађана, ,,Психолуминис’’ из Приједора, у посљедње вријеме све више младих жали на ову тегобу о којој се мало прича и зна.
 
Шта је парализа сна?
Парализа сна је застрашујуćа и слабо схваćена појава. Особе које пате одједном се нађу дјелимично будне отворених очију, али не могу да се помјере. Парализа сна није исто што и ноćна мора – обољели су свјесни свог окружења, положаја спавања и освјетљења собе, а њихов осјеćај за вријеме није изобличен. Такође, могу да осјете притисак у грудима или чују гласове.
Неки од водеćих узрока парализе сна укључују:
Брзи покрети очију (РЕМ)
Брзи покрети очију који се, такође, називају РЕМ је када је ваш мозак активан, док су ваше тијело и мишиćи неактивни и спавају. РЕМ је често главни узрок парализе сна.
Не спавате довољно.
Неправилан сан се, такође, сматра једним од узрока парализе сна. Недовољно спавање може утицати на вас физички и ментално.
Дроге
Учестала  употреба дрога као што су хероин и кокаин може изазвати парализу сна.
Спавање на леђима
Док спавате, положај спавања игра игру. Погрешан положај за спавање или спавање на леђима може изазвати парализу сна.
Ментално здравље
Људи који имају ментални поремеćај су примарне жртве парализе сна.
Стрес
Стрес и анксиозност узрокују ускраćивање сна и узрокују парализу сна.
Поремеćаји спавања
Одређени поремеćаји спавања попут нарколепсије могу изазвати парализу сна.
Употреба неких љекова
Љекови оштеćују сан и могу утицати на то да доживите парализу сна.
Маја Зорић предлаже шта би требало чинити када се неко нађе у парализи сна И како да побиједите то стање.
Шта радити када се налазите у таквом стању?
Ако се пробудите ноćу и веć сте у грчевима парализе сна, ево неколико савјета да то скратите:
  1. Опустите своје тијело. Немојте се насилно борити против тога, јер то ствара панику и повеćава шансе за застрашујуćе халуцинације.
  2. Покушајте да  полако помјерите прсте на рукама и ногама. Ови мали покрети ćе на крају реćи вашем мозгу да је ваше тијело будно и да заустави атонију.
  3. Покушајте да помјерите очи трептањем и гледањем по соби. Опет, циљ је успоставити покрете налик на буђење како бисте у потпуности пробудили ваш мозак и тијело заједно. Покушајте да помјерите усне и мишиćе лица.
  4. Усредсредите се на дисање што је могуćе спорије и дубље. Ако вам је дисање ограничено, запамтите да сте овако добро дисали док сте спавали сатима.
  5. Одржавајте мирно и позитивно ментално стање. Фокусирајте се на опуштајуćе мисли. Замислите плажу на сунцу, милион миља далеко од таме ваше спаваćе собе. У мислима отпјевајте веселу пјесму.
-Држите се ових стратегија током трајања парализе сна. Понекад ćете примијетити да се губи за неколико секунди. Други пут се може чинити да вас надвлада, али останите јаки и фокусирајте се на те мале покрете, јер ви све контролишете. Чим ваш мозак прими адекватне сигнале да сте будни, он ćе искључити РЕМ атонију. Брзо ćете поново моćи да помјерате цијело тијело, а халуцинације ćе нестати за трен’’, предлаже Маја Зорић, психолог и психотерапеут.