Дивљи запад у БиХ, каубојски ранч за бијег од свакодневнице :: Semberija INFO ::

 

Дивљи запад у БиХ, каубојски ранч за бијег од свакодневнице


У мјесту Требижат код Чапљине изграђен је јединствени индијанско-каубојски ранч, у духу Дивљег запада. Отворена је и прва мексичка каубојска кантина у регији, у којој власник живи свој сан, без стреса.

Буђење уз ријеку, природу и домаће животиње на ранчу уређеном у каубојском стилу за Тихомира из Чапљине нешто је најљепше што је себи каже могао приуштити. А на томе је почео радити прије пет година. Након што је остао без посла, одлучио је остварити свој дјечачки сан.

“Као дијете сам волио wестерн стил, читао сам пуно каубојских романа, гледао филмове и спонтано сам почео. Колиба је прво направљена, дођу ту пријатељи, наложе ватру, преспавају, осјете овај дах природе”, прича Тихомир Сушац.



Поред колибе, направио је традиционални индијански шатор и мексичку кантину. Зидове колибе изградио је од посјечених стабала, која је још као дијете сам засадио на оближњем брду. Од природних материјала израдио је каубојско-индијанске експонте, попут сјекирица, стријеле и лука и других. Има и оригиналних примјерака.
“То су индијански томахавци, ово је жељезни, а има и камени. Изворни је камен и ово је негдје из половине 18. стољећа, служили су за лов, а касније нажалост у одбрани против бјелаца и окупације њиховог територија”, појашњава Сушац.

Друштво му праве његови вјерни пријатељи – кобила Сара, магарац Пончо, мачак Гринго и пас Ел Торо. А прави и јела на традиционалан начин из еко узгоја…
“Данас је за ручак грах, имам ту неке пријатеље, све се ради природним путем, само домаћа природна храна без икаквих хемикалија и отрова. Кухамо грах, гулаш, херцеговачку раштику”.



Тихомир каже да је ова мексичка кантина коју је саградио прва не само у БиХ него и регији. Постала је мјесто окупљања свих оних који желе барем на тренутак оживјети и доживјети дух Дивљег запада.
“Ово што има овдје треба само погледати, доћи, опустити се, провест једно пола дана, сјест и кушати Тихине делиције што он уради на неки каубојски начин, њему својствен и ту се човјек растерести свих брига”, каже Игор Јакић.


Н1БИХ