Шумских плодова све мање, цијене све веће :: Semberija INFO ::

 

Шумских плодова све мање, цијене све веће


БАЊАЛУКА - Овогодишње високе температуре и суша утицали су и на мањи принос шумских плодова, те су се због тога повећале откупне цијене, а које варирају од сваке сљедеће испоруке.

Према ријечима наших саговорника, цијене неких шумских плодова скочиле су и до 100 одсто.

Неђељко Кустурић, власник "Природног биља" из Бањалуке, каже за "Независне" да цијене шумских плодова константно расту.

"Цијене се стално повећавају и свака сљедећа испорука носи нове цијене. Овај сектор је доскоро био стабилан, а по три-четири године нисмо мијењали ни улазне нити излазне цијене, али сада се сваком новом испоруком мијењају и цијене", истакао је Кустурић.

Према његовим ријечима, то је вјероватно посљедица глобалних, али и унутрашњих кретања.

"У зависности од врсте плодова, поскупјело је од 30 или 50 до 100 одсто, а неки чак и више. Ја откупљујем скоро све самоникло биље и шумске плодове, неких 70 до 80 врста биља", каже Кустурић.

Он истиче да се смањио принос, као и да је иначе сваке године све мање шумских плодова те додаје да на то утичу микроклима те климатске промјене.       

"Такође, на теренима гдје има биља нема довољно људи. Нажалост, посљедице су видљиве", казао је он.

И Милан Зорић из фирме "Мусхроом" за откуп и прераду шумских плодова из Челинца истиче да цијене ових плодова расту из године у годину.      

"Цијене још нису дефинисане јер западно тржиште, које све то апсорбује, није отворено. Тренутно су сви на 'стендбају' и чека се рјешење овог проблема", казао је Зорић за "Независне".

Иначе, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, наша земља је за првих седам мјесеци ове године увезла скоро три пута више шумских плодова него што их је извезла.

Наиме, према подацима УИО, за првих седам мјесеци ове године увезено је око 3.310.847 килограма шумског воћа, и то малина, купина, рибизле, брусница и другог бобичастог воћа, као и гљива, чија је укупна вриједности износила 4.824.959,79 КМ.

Осим тога, како су потврдили за "Независне", од почетка године до сада је из БиХ извезено нешто више од 182.627 кг шумског воћа и гљива, чија је вриједност била 1.854.085 КМ.

У односу на ову годину, другачија ситуација је била у 2021. години, а то потврђују и подаци, који показују да је извезено 417.610,15 кг шумског воћа и гљива, укупне вриједности 8.647.349,25 КМ, док је увезено 4.866.198,35 кг шумског воћа и гљива, чија је вриједност износила 6.613.198,35 КМ.

Наиме, толиком приносу од извоза су допринијеле гљиве, јер је, судећи према доступним информација, извезено њих око 130.000 кг, чија је вриједност износила нешто више од 6,95 милиона КМ.

Шумских плодова се у нашу земљу највише увози из земаља из окружења, и то из Албаније и Италије, али и Турске, док се највише извози у Србију, Словенију и Хрватску.


Независне новине