Догодило се на данашњи датум – 4. август :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 4. август


1578. године – Покушај Португалије да заузме Мароко пропао је поразом у бици код Алказаркивира, у којој су погинули португалски краљ Себастијан, краљ од Феза и маварски претендент на престо.

1704. године – У рату за шпанско наслеђе, енглеско-холандске снаге су заузеле шпански град Гибралтар.

1789. године – Парламент Француске је, током Француске револуције, укинуо све привилегије феудалаца.

1791. године – Потписан је Свиштовски мир којим је одређена граница између Аустрије и Отоманског царства.

1792. године – Рођен је Перси Биш Шели један од најзначајнијих песника енглеског романтизма. Бунтовник против политичких, друштвених и верских стега, напустио је Енглеску и последње године живота провео у Италији, где се 1822. године утопио у бродолому на једрењу. Најзначајнија дела: “Краљица Маб”, “Ослобођени Прометеј”, “Ода западном ветру”, “Шева”.

1859. године – Рођен је норвешки писац Кнут Хамсун добитник Нобелове награде за књижевност 1920. године. За време Другог светског рата, као симпатизер Квислингове пронемачке владе и нациста изгубио је популарност, а после рата, већ у дубокој старости, осуђен је на високу новчану казну због сарадње са окупатором. Најпознатија дела: “Глад”, “Пан”, “Плодови земље”.

1875. године – Умро је дански писац Ханс Кристијан Андерсен. Мада први књижевни успех дугује роману “Импровизатор” (1835), светску славу стекао је као аутор око 200 кратких приповедака, које се сматрају најлепшим бајкама за децу.

1907. године – Умро је норвешки композитор, пијаниста и диригент Едвард Григ, представник позног романтизма, који је инспиришући се националним фолклором афирмисао норвешку музику у свету. Најпознатија дела:клавирски концерт у а-молу, “Пер Гинт”, “Сигруд Јорсалфар”.

1914. године – Немачке трупе напале су Белгију, Велика Британија је објавила рат Немачкој, а САД су прогласиле неутралност.

1916. године – Данска је за 25 милиона долара уступила САД део Западно индијских острва, укључујући Девичанска острва.

1944. године – Гестапо је у скровишту у Амстердаму ухапсио породицу Франк и још четворо Јевреја и депортовао их у концентрациони логор. После рата откривен је дневник 14-годишње Ане Франк, који представља један од најпотреснијих докумената о страдању Јевреја у Другом светском рату.

1954. године – Британски суперсонични борбени авион “Електрик Лајтнинг П-1” извео је свој први лет.

1977. године – Умро је немачки филозоф Ернст Блох. У обимном делу које обухвата проблеме филозофије, историје, религије и етике, посебно се бавио анализом феномена утопије. Најзначајнија дела: “Дух утопије”, “Томас Минцер као теолог револуције”, “Наслеђе овог времена”.

1983. године – Бетино Кракси је, као први социјалиста, преузео дужност премијера Италије, постигавши рекорд у дужини опстанка једне владе Италије после Другог светског рата.

1992. године – Милиони црнаца окончали су дводневни генерални штрајк против владе белаца у Јужној Африци, током којег је погинуло 30 људи.

1993. године – Јапанске власти званично су се извиниле женама које су током Другог светског рата биле сексуалне робиње јапанских војника.

1993. године – Снаге босанских Срба освојиле су све кључне положаје на планини Игман изнад Сарајева и затвориле обруч око града.

1994. године – Пошто је Скупштина Републике Српске одбила мировни план Контакт групе за Босну, СР Југославија је прекинула политичке и економске односе са босанским Србима и затворила границу на реци Дрини.

1995. године – Хрватска војска је, у операцији “Олуја”, ушла у српску енклаву (Република Српска Крајина), зону под заштитом УН. Око 250.000 Срба напустило је своје домове и кренуло, у највећем избегличком таласу у Европи од Другог светског рата, према Босни и СР Југославији.

1997. године – У Арлу је умрла најстарија особа на свету, Францускиња Жан Калман. Живела је 122 године и 164 дана.

1999. године – У катастрофалним поплавама у Кини погинуло је више од 400 људи, а два милиона остало је без домова.

2000. године – Британска краљица мајка Елизабета прославила је у Лондону стоти рођендан, као прва личност из краљевске породице која је проживела цео један век. Она је с балкона Бакингемске палате поздравила окупљене грађане.

2001. године – Палестина је издала званично саопштење о обустављању оружаних напада на Израел. Тај позив без преседана указао је на неслагање између палестинских званичника и милитантне палестинске струје око освете због израелских напада.

2001. године – Председници Северне Кореје и Русије, Ким Јонг-Ли и Владимир Путин, потписали су декларацију по којој се Пјонг Јанг мора придржавати мораторијума о ракетним пробама до 2003. године.

2003. године – Суд у Руанди осудио је 100 људи, од којих 11 на смртну казну, због злочина у тој земљи 1994. године. Од почетка судских процеса за геноцид у Руанди до тада је осуђено на смрт више од 400 људи.

2003. године – Бискупи Епископалне (Англиканске) цркве у Сједињеним Америчким Државама (САД) потврдили су именовање, без преседана у историји те цркве, хомосексуалца Џина Робинсона за бискупа у Њу Хемпширу.

2005. године – Умро је амерички блуз-певач, писац и гитариста, “Мали” Милтон Кембел познат по блуз химни “Тхе блуес ис алригхт”.

2007. године – Умро је славни џез басиста Арт Дејвис који је свирао са Џоном Колтрејном и другим великанима џеза. Наступао је са Телониоусом Монком, Лујем Армстронгом, Бобом Диланом и Џуди Гарланд.


Едукација