ХОЋЕ ЛИ ЕВРОПЉАНИ ОСТАТИ БЕЗ ФАЦЕБООКА И ИНСТАГРАМА? :: Semberija INFO ::

 

ХОЋЕ ЛИ ЕВРОПЉАНИ ОСТАТИ БЕЗ ФАЦЕБООКА И ИНСТАГРАМА?


Foto: Ilustracija
Европљани ускоро могу остати без Фацебоока и Инстаграма због одлуке ирског регулаторног тијела да обустави пренос података европских корисника у САД, сазнаје Политико.

Ирски орган за заштиту података (ДПЦ), који има велики утицај на пословање гиганата из Силицијумске долине у ЕУ, почео је у фебруару да разматра законитост такозваних „стандардних уговорних клаузула“ (СЦЦ) које користе Фацебоок, Гоогле и други технолошки гиганти за легалан пренос корисничких података из ЕУ у САД.
 
Ирско регулаторно тијело за заштиту података је затим предузело нови корак у пресуди која би могла да изазове главобоље за Мету и да је примора да промјени начин пословања. Макар у Еуропи.
 
ДПЦ је још 2020. године издао привремену одредбу којом се оспоравају Метини механизми за пренос података европских корисника у САД. Одлука је донијета након истраге која је открила да су подаци који се налазе на серверима америчких компанија лако доступни америчким обавјештајним службама.
 
Случај је усредсређен на трансатлантски пакт о преносу података који је поништио Суд правде Еуропске уније 2020. године због забринутости када је у питању безбједности личних података након што се пренесу у САД.

ЕУ и САД су покушале да постигну споразум, али су преговори успорили, а размјена података је стављена на чекање. Одлука се не односи само на Мету, веć и на бројне друге компаније које податке европских корисника чувају на серверима у САД.
 
Одлука ДПЦ-а могла би у потпуности да блокира размјену података између ЕУ и САД и тиме спријечи пословање Фацебоока и Инстаграма у Европи. Мета тврди да је пословање без преноса података практично немогуће, а европски регулатори желе да натјерају компанију да своје податке чува на серверима у Европи.
 
Занимљиво је да корисници WхатсАппа, апликације која је такође у власништву Мете, не би требало да осјете ову блокаду јер, како објашњава ДПЦ, ови подаци се обрађују другачије.
 
Истовремено, ДПЦ је ове недјеље наставио истрагу и обавјестио друга европска регулаторна тијела о својој одлуци. Европски званичници у Европском одбору за заштиту података имају мјесец дана да потврде или одбију одлуку ДПЦ.
 
Уколико потврде, грађани ЕУ би прије краја љета могли да остану без Фацебоока и Инстаграма какве их познају, али и без бројних других онлине услуга.
 
Преговарачи ЕУ и САД до сада нису успјели да договоре нови споразум који би омогућио наставак трансфера података. Мета је још у фебруару упозорила да неће бити у могућности да пружа услуге у Европи уколико се обустави пренос. Касније је компанија то демантовала и додала да нема намјеру да напусти Европу, али да мора да се пронађе одговарајући модел како би наставили успјешно да послују.

(Н1)