КУЋА ИЗГРАЂЕНА ОД НОВИНСКОГ ПАПИРА :: Semberija INFO ::

 

КУЋА ИЗГРАЂЕНА ОД НОВИНСКОГ ПАПИРА


Вјеровали или не али у САД постоји кућа која је у потпуности изграђена од новинског папира - папирна кућа! У малом градићу Рокпорту, у Масачусетсу, постоји једноспратна црвена куц́а која изгледа као обична"дрвена брвнара", али је то заправо кућа од папира.

Куц́а од папира коај се налази у улици Пигеон Хилл почела је с градњом 1922. године када је Елис Стенман, машински инжењер, почео да гради мали љетниковац. Почео је као и сваки други дом, са дрвеним оквиром, кровом од шиндре и подовима, али када су у питању зидови, Стенман је имао другачије идеје.

Зидови куц́е од папира се састоје од слојевима старих новина, слијепљених једно уз друго дебљине око 2,5 центиметра, а затим довршених лијепим слојем лака. Све у куц́и од папира је такође направљено од папира.

Стенман је направио столице, столове, полице за књиге, па чак и завјесе и сат од страница новина и часописа. Само је клавир направљен од дрвета и прекривен папиром да би се одржала униформност, а камин је направљен од цигле, наравно, из очигледних разлога.

Нико није сигуран шта је мотивисало Стенмана да користи новине. Његови потомци претпостављају да је желио да испроба јефтин и лако доступан изолациони материјал у вријеме депресије. Чак је и лијепак домац́е производње, од брашна, воде и коре јабуке.

Стенман је такође можда експериментисао у рециклажи, или је можда једноставно волио папир. На крају крајева, он је дизајнирао машине које праве спајалице. Првобитно је планирао да спољне зидове покрије плочом, али је папир преживио прву зиму тако добро да је одлучио да додатна заштита није потребна.

Стенман је завршио куц́у за само двије године, и живио у њој до 1930. године , али је наставио своје експерименте у рециклажи папира. За двадесет година које је Стенманс провео градец́и куц́у и њен бројни намјештај, користио је око 100.000 новина.

Послије скоро деведесет година, горњи слојеви зидова полако почињу да се љуште, откривајуц́и фрагменте чланака и реклама из прошлости које посјетиоци радо читају.

Како вријеме буде пролазило, све више зидова ц́е се ољуштити, откривајуц́и старе продавнице вијести.

Након Стенманове смрти 1942. године , куц́а је претворена у музеј.

(Независне)