ЈАЈА ХРАНЕ МОЗАК И ЧУВАЈУ ЗДРАВЉЕ :: Semberija INFO ::

 

ЈАЈА ХРАНЕ МОЗАК И ЧУВАЈУ ЗДРАВЉЕ


Foto: Ilustracija
Јаја због холестерола прати лоша репутација, али њемачки стручњаци истичу да су здравија, него што можете и да замислите.

Јаја садрже витамин А и протеине, добра су за имунитет, кожу и кости, а богата су холестеролом.
-Двије трећине холестерола у крвотоку, заправо, производи сам организам. Холестерол из кокошијих јаја има мању улогу у метаболизму, него што људи мисле”, кажу стручњаци са Дјечије унивезитетске болнице у Минхену.
Нутриционисти истичу да је кључ здравља уравнотежена исхрана, а не потпуно избацивање појединих намирница с јеловника.

-Наша топла препорука је конзумирање до три јаја недјељно”, рекла је ПР Њемачког нутриционистичког друштва (ДГЕ) Антје Гахл и додала да то укључује и јаја у другим намирницама попут хљеба, колача, тјестенине или мајонеза.

-Свако с високом нивоом холестерола или с неким другим кардиоваскуларним поремећајем морао би да се држи препоруке о максимално три јаја недјељно.

Здраве особе могу да их једу и више”, кажу стручњаци и додају да остала исхрана мора бити уравнотежена.
Јаја садрже и лецитин, ,,храну за мозак”, односно за нервни систем, те су одлична за старију популацију.
Да ли су јаја здрава или не, зависи од начина на који ћете их припремити. Јаје пржено у уљу и сервирано са сланином никога неће учинити здравијим.
 
Савјет:

Јаја треба добро прокувати или испржити, јер такав начин припреме убија салмонелу. Ако желите да их једете сирова, водите рачуна да су свјежа. Можете испробати тако што се ставе у чашу воде. Остане ли јаје на дну, свјеже је. Ако полако ,,излази’’ према површини, треба га прокувати или испржити. Ако ,,изрони’’ на површину, најбоље је да га баците, јер није за јело.
 
(Семберија инфо)