ЗАШТО ПОСЈЕТИТИ БЕОГРАД? :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТО ПОСЈЕТИТИ БЕОГРАД?


Foto
Ако је Њујорк град који никада не спава, Париз град свјетлости и романсе, а Рим град вјечности, онда је Београд град ноћног живота.
 
Београд је током година стекао титулу престижне туристичке дестинације, захваљујући клупским журкама, значајним историјским знаменитостима, као и чувеном боемском уживању. Он је данас музеј прошлости, упориште свих култура и традиција које су се отиснуле у архитектуру, гастрономију и стил живота.
 
Уколико планирате да посјетите Београд у скроије вријеме и лично окусите његове дражи, у наредним редовима смо за вас издвојили списак свих најбитнијих локација која се морају наћи на вашем радару.

#1 Београдски ноћни клубови - провод који морате доживјети макар једном

Вјероватно сте чули за незаборавне ноћне журке који морате посјетити уколико се икада нађете у српској пријестоници, али да ли сте знали да се Београд налази на трећем мјесту најбољих градова за ноћни провод?
 
Према скорашњим истраживању, које је спроведено помоћу података из апликација за путовања “ОпенСтреетМап” и “ТрипАдвисор”, у овом граду се кафићи, ресторани и клубови најкасније затварају - одмах након Атине и Каира.
 
Пријатна атмосфера, модеран амбијент, уникатна музика и несвакидашњи деликатеси су само неки од разлога зашто је овај град лидер у организовању спектакуларног провода.
 
Спалвови, као што је сплав Пристан, се неријетко издвајају од стране туриста као аутентични амбијенти за организовање весеља, те се обавезно препоручује да посетите макар неколико њих.
 
Било да сте љубитељ техно музике, хип-хоп-а, џеза, рока, домаћег или страног попа, у Београдским клубовима ћете дефинитивно пронаћи мјесто које одговара Вашем афинититету.

#2 Културне знаменитости Београда - спознајте дух српске пријестонице

Културне знаменитости су драгоцијени увид у историју једног града, те свакако препоручујемо да их обиђете што више како бисте заиста спознали дух града. Како бисмо вам олакшали посао, за вас смо излистали неке знаменитости које дефинитивно морате посјетити:

Храм Светог Саве

Храм Светог Саве важи за једну од најпрепознатљивијих туристичких тачака у Београду, као и највећу православну цркву у Србији и овој регији Европе. Захваљујући историјском насљеђу и импресивној архитектонској изради, ова институција неријетко добија епитете “најљепша” и “грандиозна”.



Београдска тврђава и Калемегдански парк

Ово су идеални примјери бурне историје града. Наиме, ово утврђење коријене вуче из доба Римљана, а конципирана је из Горњег града (сав простор на копну), као и Доњег града ( до обале ушћа Саве и Дунава, тј. Западно предграђе краља Милутина и Деспотово предграђе ка истоку).

Стари двор

Стари двор представља палату династије Обреновић, саграђену у периоду измећу 1882. и 1884. године, и лоцирану на углу Краља Милана и Булевара Краља Александра. Она обухвата и зелену површну или некадашњу дворску башту, Пионирски парк. Простор између Пионирског парка и Улице краља Милана носи назив “Андрићев венац” у част фамозног књижевника и нобеловца, Иве Андрића.

#3 Скадарлија - улица боема и живе музике

Ваше путовање не може да не буде обиљежено посјетом најважније четврти у граду, Скадарлије, а у складу са тим и најважније улице - Скадарске улице.
 
Ова улица, дужине око 500 метара, се налази у самом срцу града и позната је по свом аутентичном изгледу и позамашном броју традиционалних ресторана и кафана. Поплочана калдрмом, још у периоду Турака, Скадарска улица представља готово главну туристичку атракцију.
 
У традиционалним кафанам ћете имати прилику да дегустирате домаћу ракију, која се обично служи у стакленим чоканчићима, на столовима од резбареног дрвета који су прекривени карактеристичним карираним стољнацима.
 
Овдје доминирају старе и традиционалне кафанске пјесме и позитивна атмосфера. Уз њих се увијек препоручује да испробате неке од српских деликатеса, попут домаће димљене шунке или кобасице.

#Музеји у Београду - институције које вриједи посјетити

Музеји су јединствени призор културе једног града, а Београд нуди широк спектар занимљивости. Можете посјетити Народни музеј, који је уједно и најстарија установа овог типа у цијелој Србији, а датира још из 1884. године. У склопу њега се налазе 4 сталне поставке, а то су праисторија, антика, средњи вијек и нови вијек.
 
Поред њега, можете посјетити и Музеј илузије који је конципиран од 70 експоната који дају важан увид у функционисање људксог мозга и психе, али и који су уједно извор непресушне забаве. Оно што обавезно морате видјети приликом посјете Музеја илузије су Обрнута соба, Клон, Вортеx тунел, Шупље лице и Варљиви штап.
 
Етнографски музеј је такође топла препорука - основан је 1901. године, издвајањем Етнографског одјељења из оквира Народног музеја. Захваљујући занимљивим експонатима и фантастичним поставкама, овај музеј даје увид у истинску културу Београда, али и цјелокупне Србије. Према ријечима многих туриста, ово је можда њабољи начин да осјетите дух града Београда.
 
Надамо се да вам је овај тескт био корисан, колико и инспиративан, те да ћете се и сами одважити да посјетите овај величанствени град, спознате његову културу и окусите његове кулинарске ђаконије.