ФИНСКА - НАЈСРЕЋНИЈА ЗЕМЉА ЗА ЖИВОТ :: Semberija INFO ::

 

ФИНСКА - НАЈСРЕЋНИЈА ЗЕМЉА ЗА ЖИВОТ


Foto
Финска је пети пут заузела мјесто најсрећније земље за живот, док је БиХ 67. међу 146 рангираних, наводи се у Извештају о свјетској срећи ,убликацији Мреже рјешења УН за одрживи развој.

Међу десет најсрећнијих земаља ове године су Данска, Исланд, Швајцарска, Холандија, Луксембург, Шведска, Норвешка, Израел, Нови Зеланд.
 
Извјештај о срећи у свијету процјењује 146 земаља и узимају се у обзир индикатори као што су очекивани животни вијек, социјална подршка, корупција и други.
 
Од земаља региона најсрећније мјесто за живот је Словенија, која се налази на 22. мјесту, затим Србија на 43, Хрватска 47, БиХ 67, Црна Гора 75, Сјеверна Македонија 89.
 
У односу на прошлу годину, од земаља региона једино су БиХ и Црна Гора пале за неколико мјеста. Словенија према прошлогодишњем извјештају била на 29. месту, Србија 48, Хрватска 60, БиХ на 64, Црна Гора на 70, Сјеверна Македонија на 94. мјесту.
 
Америка је пала на 16. мјесто, са прошлогодишњег 14, Велика Британија је на 17, у односу на прошлогодишње 18, а Француска без промјена на 20. мјесту.
 
Од земаља бившег Совјетског савеза, најбоље показатеље имају Литванија и Естонија, на 34. и 36. мјесту, затим Молдавија 62, Киргизија 64, Бјелорусија 65, Туркменистан 78, Русија на 80. у односу на прошлогодишње 60. мјесто, преносе РИА новости.
 
Најнесрећније земље, према мишљењу УН, су Авганистан, који је напосљедњем мјесту, те Либан.
 
Први свјетски извјештај о срећи објављен је 2012. године. 

(Глас Српске)