ДАНАС ЈЕ СВЕТИ САВА – ШКОЛСКА СЛАВА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ САВА – ШКОЛСКА СЛАВА


Свети Сава је био српски принц, монах, књижевник и први архиепископ независне Српске православне цркве.
Подржавањем надлежности патријарха тадашњег Константинопоља, а данашњег Истанбула, осигурао је приврженост српског хришћанства источњачком. Такође је имао велики утицај на културно-умјетнички развој Србије, посебно на развој српске средњовјековне књижевности, пишући хронике о владавини свога оца.

Рођен је 1175. године као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање и Ане Немањић, кћерке цариградског императора Романа. Када му је било 17 година, упознао је једног монаха и с њим се убрзо упутио ка манастиру Светог Пантелејмона на Светој гори, напустивши очеву кућу. У том манастиру се замонашио 1192. године када је и добио име Сава.

Захваљујући Сави, Српска православна црква је постала аутокефална, тј. самостална црква која не зависи од других цркава.
Крајем 16. вијека Турци Османлије су спалили Савине мошти на врачарском насипу у Београду, гдје се данас налази једна од највећих православних цркава на свијету, Храм Светог Саве.

Завјештање светог Саве је и дан - данас присутно у традицији православне цркве словенских народа. Он је највећи српски просветитељ. Он је човјек који је основао манастир Хиландар и који је својом чврстом вјером у Бога, вјеровао и у људе, повезивао их и освјетљавао им животне путеве. Значајан је и као писац првог српског Номоканона, Житија Светог Симеона, Студеничког и Хиландарског типика. О њему су написане многобројне пјесме и народне умотворине, а дан његове смрти, 27. јануар, обиљежен је као празник свих школа и многих православних вјерника.
Многе светиње и школе носе и име Светог Саве. Данас ће и у Семберији школе, сходно епидемиолошким мјерама прославити своју славу.

Како је најављено, академија и ломљење славског колача  у бијељинској Гимназији биће обављено у 13 часова. У Техничкој школи ,,Михајло Пупин’’ ломљење славског колача заказано је, такође, у 13 часова. На свечаности у Техничкој школи биће присутан и градоначелник БИјељине Љубиша Петровић. Он ће светосавским свечаностима присуствовати и на Светој архијерејској литургији у цркви у Вршанима и Парохијском дому у Дворовима, те на Факултету пословне економије у Бијељини.

Семберија инфо