ШТА ДА РАДИТЕ СА ОСТАЦИМА ХРАНЕ ПОСЛИЈЕ ПРАЗНИКА :: Semberija INFO ::

 

ШТА ДА РАДИТЕ СА ОСТАЦИМА ХРАНЕ ПОСЛИЈЕ ПРАЗНИКА


Foto
Током празника већина домаћица припрема безброј укусних специјалитета у којима ужива цијела породица. Укусне грицкалице и нови рецепти голицају нашу машту, а често претјерујемо са количином припремљене хране.
 
Наредних дана смо у дилеми шта да радимо са остацима, јер не бисмо жељели да их загријавамо, а штета би их било бацити. Зато вам откривамо неколико кулинарских трикова који ће вам помоћи да остатак празничне трпезе претворите у одличне гурманске посластице.
 
Ово су врло једноставне идеје које не захтијевају много труда, а гарантују одличан резултат. Остаци лососа, печена пилетина или остаци шампањца могу се тако лијепо искористити да ништа нећете бацити, а да опет имате укусан оброк који ће се свидети цијелој породици.
 
Шта радити са остацима печене пилетине или ћуретине?
Направите ћуфте:
Месо исјецкати, па га помијешати са јајетом, презлом, зачинским биљем, сјецканим орасима (или бадемима, љешницима) и формирати лоптице, уваљати у презле и пржити у дубоком уљу. Послужите уз салату, пире кромпир или поврће са роштиља.
Друга опција је да припремљене ћуфте скувате у парадајз сосу и да их послужите уз тјестенину или пиринач, умјесто да их пржите.
 
Направите укусно јело-салату:
У сјецкано месо додајте свјеж празилук, печени или кувани кромпир, барени броколи, мало сенфа, винско сирће, капар и маслиново уље. Добро промијешајте и ваша салата је спремна!
 
Направите егзотични кари:
У загријан тигањ додајте ситно сјецкани ђумбир, црни и бијели лук и мало пропржите. Додајте ситно исјецкану пилетину или ћуретину и пржите док месо не порумени. Када је месо готово, додајте неколико кашика кокосовог млијека, мало коријандера и рендану кору лимуна и још мало динстајте да се сви укуси сједине. Послужите уз кувани пиринач или тјестенину и свјежу салату.
 
Шта радити са рибљим отпадом?
Направите укусну паштету:
Рибе ситно исјецкајте, па их помијешајте са власцем, зеленом јабуком исјеченом на ситне коцкице, мало маслиновог уља, неколико кашика јогурта, мало коре лимуна и неколико капи лимуновог сока. На тост намажите паштету или послужите јабуке на пари.
 
Направите сочне слане     колаче:
У сјецкане комаде рибе додајте умућена јаја, павлаку, сјецкано биље и смјесу пребаците у калуп за торте или мафине. Пеците на 200° Ц око 15 до 20 минута. Послужите уз салату.
 
Направите укусну молитву:
Помјешајте комаде рибе са мало крем сира, додајте мало лимунове коре, бибер и мускатни орашчић. Све лијепо сјединити да добијете хомогену масу, па премазати на препечени хљеб и послужити уз салату.
 
Шта урадити са остатком шампањца:
Направите укусне шербете:
Помијешајте шампањац са воћним сирупом, па оставите у замрзивачу најмање два сата да се добро стегне. Послужите уз егзотично воће.
 
Направите италијански гранит:
Помијешајте шампањац са воћним ликером по жељи или одмрзнутим бобицама и послужите као освјежавајући напитак.
 
Направите укусни желе:
Помијешајте џем по жељи, шампањац, мало шећера, лимунов сок и желатин и оставите да се стегне. Исјеците на коцкице и послужите уз воћну салату.
 
(Семберија инфо)