У 30 година удвостручен број људи с високим крвним притиском у свијету :: Semberija INFO ::

 

У 30 година удвостручен број људи с високим крвним притиском у свијету


Удвостручио се број људи с високим крвним притиском од 1990., показују резултати веће студије која је открила да се пола њих с тим стањем, око 720 милиона људи, није лијечило 2019. године. Хипертензија је директно повезана с више од 8,5 милиона смрти сваке године и водећи је фактор ризика за мождани удар, болести срца и јетре.

Како би се открио глобални развој хипертензије у посљедњих 30 година, међународни тим из НЦД-РисЦ-а анализирао је податке из више од 1200 националних студија које покривају готово све земље свијета.
Користили су моделирање за процјену високог крвног притиска у свим популацијама и број људи који пију лијекове за хипертнезију.

Анализом је откривено да је с високим притиском живјело 626 милиона жена и 651 милион мушкараца 2019. године. То је отприлике двоструко више него процијењених 331 милион жена и 317 милиона мушкараца с хипертензијом 90-их година прошлог стољећа.

Анализа је показала да је 41 посто жена и 51 посто мушкараца с високим крвним притиском није било свјесно свог стања што значи да стотине милиона људи пропуштају ефикасно лијечење.
“Упркос медицинском и фармаколошком напретку током деценија, глобални напредак у лијечењу хипертензије био је спор, а велика већина људи с хипертензијом не лијечи се”, рекао је Мајид Езати с лондонског Империал Цоллегеа и аутор студије.

Према анализи, објављеној у медицинском часопису Ланцет, Канада и Перу имали су најнижи удио високог крвног притиска међу одраслима у 2019. години, с отприлике сваком четвртом особом с хипертензијом.
Тајван, Јужна Кореја, Јапан, Швајцарска, Шпанија и Британија имали су најниже стопе хипертензије међу женама, мање од 24 посто. Еритреја, Бангладеш, Етиопија и Саломонска острва имали су најниже стопе међу мушкарцима, мање од 25 посто.
На другом крају спектра, више од половине жена у Парагвају и Тувалуу имало је хипертензију, док више од половине мушкараца у Аргентини, Парагвају и Таџикистану такође има то стање, показала је анализа.
Аутори истраживања рекли су како налази показују да је хитно потребно подстицати дијагнозу високог крвног притиска и приступ лијечењу. У свијету се мање од сваке четврте жене и сваки пети мушкарац лијече због хипертензије.

Роберт Стореј, професор кардиологије на Универзитету Шефилд, рекао је да је ЦОВИД-19 одвратио владе од стварности хипертензије.
“Пандемији кардиоваскуларних болести посвећено је мање пажње у протеклих 18 мјесеци, али одражава свјетске трендове у избору нездравог начина живота попут високог уноса масти, шећера, соли и алкохола, пушења, сједилачког начина живота уз избјегавање физичких вјежби”, рекао је Стореј који није био укључен у проведену студију.
“Нужно је да све земље усвоје најбољу праксу у владиној политици како би се избјегла темпирана бомба од срчаних болести и можданих удара”, рекао је Стореј.

Агенције