Борачко језеро, идеално мјесто за одмор и рекреацију у љетним данима :: Semberija INFO ::

 

Борачко језеро, идеално мјесто за одмор и рекреацију у љетним данима


Фото / Фена

Борачко језеро угнијездило се на сјевероисточној страни планине Прењ, па својом љепотом привлачи бројне туристе да га посјете и уживају у свим благодетима природе које нуди ово мјесто.

Крене ли се из Коњица, од којег је удаљено двадесетак километара, на путу до језера вриједи зауставити се на видиковцу одакле се тек назире сва раскош овог природног планинског драгуља и његове околине.

Замјеник директора Туристичке заједнице Херцеговачко-неретванског кантона Семир Темим казао је да је Борачко језеро, као једно од најљепших природних језера у БиХ, увијек привлачило туристе који желе да проведу љетни одмор на мало вишој надморској висини, да у току дана имају угођај купања, а да су ноћи ипак мало хладније.

Идеално је ово мјесто за одмор у природном окружењу, за освјежење у топлим љетним данима, као и за рекреацију, а свако ко посјети Борачко језеро сасвим сигурно ће пронаћи нешто за себе, с обзиром на то да се посјетиоцима нуди већи број садржаја.

Темим на првом мјесту наводи близину ријеке Неретве и могућност рафтинга који представља посебан изазов и адреналински ужитак. Могуће је такођер упражњавати и брдски бициклизам, пецање, али и друге спортове за које постоје уређени терени.

Борачко језеро пружа и услове за организацију школа у природи, тим билдинга итд.

Што се тиче смјештаја, гости могу бирати смјештај у ауто-кампу, бунгаловима, кућама за одмор, апартманима…

“Дефинитивно је Борачко језеро прави бисер са чистом водом”, закључује Темим на крају разговора, те додаје да је доста садржаја у којима могу уживати гости који посјете Борачко језеро.

Туристички радник Елмир Хебибовић казао је да је ове године пуно боља туристичка сезона него што је била прошле године, те да има пуно више туриста, посебно страних.

Каже да, осим гостију из Босне и Херцеговине, долазе Словаци, Чеси, потом турисити из Холандије, Белгије, Словеније, Нјемачке…

Напоменуо је да сарађују и с многом школама, да се на Борачком језеру одржавају школе у природи, потом са СОС селима у БиХ, а организирају и теам буилдинге.

С обзиром на то да се и ове, као и прошле године, суочавамо с коронавирусом, Хебибовић каже да се гости на Борачком језеру ипак придржавају прописаних мјера.

“Велики је простор тако да се гости могу придржавати мјера, може се направити дистанца ако треба”, навео је Хебибовић.

На крају је истакнуо да је Борачко језеро природни респиратор.

Подаци који се могу наћи на интернет страници Туристичке заједнице ХНК за Борачко језеро кажу да се налази на сјевероисточној страни планине Прењ, на надморској висини од 405 м. Облика је елипсе, дугачко 786, широко 502 и дубине до 14 метара. Спада у једно од најљепших природних језера у БиХ.

У њега утјече Борачки поток, а отиче рјечица Шиштица која прави водопад висок више од 30 метара. Околицу красе густи комплекси четинарске и листопадне шуме.

Фена / БХРТ