ПЕТАК 13.- ВЕЋ ВИЈЕКОВИМА „НЕСРЕЋАН“ ДАН :: Semberija INFO ::

 

ПЕТАК 13.- ВЕЋ ВИЈЕКОВИМА „НЕСРЕЋАН“ ДАН


Тринаести дан мјесеца августа ове године пада у петак. Многи ће тог дана остати код куће, избјегавати превозна средства и ствари које иначе раде, због чега ће многе фирме претрпјети значајне финансијске губитке.

Међутим, све то не чуди ако знамо да је страх од петка 13. давно прешао оквире празновјерја и прерастао у озбиљну фобију. Иако све ово звучи као обично празновјерје ком се можемо само насмијати, страх од несреће коју према легенди доноси петак 13. код многих је људи преузело размјере фобије и добило своје име – параскаведекатриафобија.

У Институту за управљање стресом и Институту за фобије у Сјеверној Каролини, кроз своја истраживања су открили  да америчка привреда на петак 13. изгуби између 800 и 900 милиона долара јер људи одбијају да раде ствари које иначе раде – не одлазе на посао, не возе се авионима, аутомобилима итд.

​Симптоми њиховог страха су различити, од анксиозности до напада панике, од избјегавања улагања до затварања у кућу. Психолог Ричард Вајсман сматра да су чешће празновјерни они људи који вјерују да немају среће у животу, а срећу доживљавају као магичну силу која им може уништити животе. Колико год се чудили колективној параноји и сматрали страх од петка 13. обичним празновјерјем, размислите ипак хоћете ли тога дана започети нови посао, вјенчати се или провјерити јесте ли добро закључали врата свога стана и тд....