Близу нас супернасељиве планете? :: Semberija INFO ::

 

Близу нас супернасељиве планете?


Земља је можда једина планета за коју знамо да је могућ живот на њој - али то не значи да нема и других. Ново истраживање, објављено у научном часопису Астробиологија, наводи чак 24 потенцијално "супернастањиве" планете које могу да имају услове погодније за живот.

Ова небеска тијела вјероватно су нешто старија од Земље (имају око 4,5 милијарде година), мало су већа, топлија и влажнија. Научници сматрају да те планете могу да круже око звијезда које имају дужи животни вијек него Сунце.

"Уз помоћ ових свемирских телескопа добићемо више информација, па је важно да знамо и неке будуће циљеве. Морамо да се усредсредимо на планете које имају најперспективније услове за сложени живот", каже један од истраживача са Универзитета Вашингтон Дирк Шулце Макух.

Главни критеријуми које су истраживачи узимали у обзир код процјењивања потенцијално настањивих егзопланета су сљедећи:

- налазе се у насељивој зони - дефинисаној као област око звијезде гдје би планета могла подржавати течну воду

- до 10% су веће од Земље,

- могу имати површинску температуру до 5 степени Целзијусових већу од Земље.

Ове 24 новопронађене егзопланете удаљене су више од 100 свјетлосних година од Земље, али бисмо више детаља о њима могли да добијемо новим свемирским телескопима. Један од таквих, телескоп агенције НАСА по имену "Џејмс Веб", требало би да буде лансиран 30. октобра 2021. године.

​Агенције - Семберија инфо