НАЂЕНИ ТРАГОВИ ЖИВОТА НА ВЕНЕРИ? :: Semberija INFO ::

 

НАЂЕНИ ТРАГОВИ ЖИВОТА НА ВЕНЕРИ?


Научници тврде да специфична врста гаса, фосфан, пронађена у атмосфери Венере, потиче од живих организама.лустрација, Фото: ГеттyИмагес, НАСА / Хандоут.

Иако су се научници до сада фокусирали на планету Марс у потрази за траговима живота, сада су се окренуи "комшиници" и дошли до овог открића.

Астрономи су у атмосфери Венере, на висини од педесетак километара, детектовали фосфан, који обично испуштају живи организми. Нису успјели да открију други процес којим би могли да објасне ову појаву, осим као продукт организма.

"Сада ће многи да покушају да објасне откуд фосфан тамо гдје нема живих бића, и ја те напоре поздрављам", рекла је научница Клара Суса-Силва, додавши да је или у питању живот или неки физички или хемијски процеси које не очекујемо на стјеновитим планетама.

Ова појава такође је отворила врата могућности да је на Венери (с просечном температуром већом од 460 степени Целзијусових) опстао неки облик живота које огромна топлота није уништила.

Венера се сматра "близнакињом" планете Земље, јер су обје планете сличне величине, масе и стјеновите композиције. Али ту њихове сличности престају, јер тамо гдје је на Земљи вода, на Венери је врео предио.
Стање на Венери је толико лоше да су многи научници вјеровали да је планета заправо мртва. Неки стога сматрају да фосфани нису нуспроизвод "плутајућих" становника Венере. Ипак, организми се још чине као најлогичнија претпоставка.

"Невјероватна је и помисао да би ту нешто могло да живи окружено сумпорном киселином. Сви геолошки и фотохемијски процеси које познајемо су сувише неприкладни да би могли да произведу фосфане какве смо видјели", сматра професорка Џејн Гривз са Универзитета у Кардифу.

(Агенције)