Одржана промоција часописа А приори :: Semberija INFO ::

 

Одржана промоција часописа А приори



У суботу, 6. априла 2024. године са почетком у десет часова, путем Google Meet платформе, одржана је промоција научно-популарног часописа „А приори“. Присутне су поздравили уредници Марко Бачановић и Ана Галић који су уједно били и модератори овог дешавања.

У петом броју А приори-ја, чија је тема носила назив „Кантови трансцендентални аргументи“, анализиране су различите теме: најприје сама тема броја, гдје за почетак можемо прочитати интервју који обрађује Кантов естетски допринос филозофији, те смо имали живописне есеје посвећене неким Кантовим недоумицама као и његовом приватном животу. Ту су превод и приказ такође посвећени дубљем изучавању Канта и његовој актуелности, а затим научни и стручни радове који су анализирали феминистички приступ историји умјетности као и теоријске основе првог таласа феминизма, ране радове Маркса и Енглеса, издаваштво задужбине „Кнез Мирослав Хумски“, као и појам кризе у умјетничким техникама. Поред научног дијела објављен је и богат књижевни дио часописа гдје су садржана најприје поетска остварења, а затим прозни радови и преводи, односно есеји. Ученици су добили своје мјесто објављивањем награђених филозофских есеја и на крају смо могли прочитати како изгледа Филозофски кафе у Новом Саду. 

За часопис је писало преко 30 аутора, а пети број А приори-ја као и сва претходна и актулена издања доступна су на страници часописа А приори у електронској форми.


У Бањој Луци, 07.04.2024. године
Ана Галић, предсједник Удружења Софиа