Отворена изложба „Нити које повезују“ :: Semberija INFO ::

 

Отворена изложба „Нити које повезују“


У Музеју Семберије вечерас је отворена изложба Удружења жена са инвалидитетом „Импулс“ Бијељина, под називом „Нити које повезују“ и биће отворена до 12. децембра. Изложба се ослања на традиционалне вјештине домаће радиности, вез и плетење. Поред чланица Удружења „Импулс“, допринос реализацији овог пројекта дале су и чланице Удружења жена обољелих од карцинома дојке „Геа“ из Бијељине, Музеј Семберије, а пројекат је финансиран средствима Града Бијељине намјењен локалним удружењима грађана za 2023. годину.



Тања Милинковић, извршна директорица  Удружења жена са инвалидитетом „Импулс“ Бијељина, казала је да су у оквиру пројекта „Нити које повезују“ жељели да приближе културу и традицију и према њеним ријечима сагледају на чему се занснива култура и традиција Семберије, те да им је у томе Музеј Семберије помогао.

-Пројекат је трајао од јуна до децембра ове године, а током три мјесеца имали смо радионице једном седмично, коју су похађале све пријављене жене и биле су стручно вођење од стране једне плетиље и везиље. Ми смо се усмјерили на плетење капа, рукавица, оковратника, те трака за косу. Морам истаћи да иако су радови аматерски, доста лијепо и квалтетно израђени са љубављу. Што се тиче веза, правили смо минијатурне комаде са змијанским и пуним везом. Ову изложбу, посветили смо Међународном дану  особа са инвалидитетом који се обиљежава трећег децембра, као и Међународном дану људских права који се обиљежава 10. децембра и жели смо да наша иложба буде допринос тим значајним датумима за нас“, такође, додала је да сви заинтересовани за куповину њихових ручних радова могу резервисати жељени предмет задњег дана изложбе, 12. децембра могу га преузети, али и да у просторијама удружења  које се налазе у МЗ Галац у Улици Српске војске 55, такође могу купити њихове радове.



Тања Лазић, кустос Музеја Семберије казала је да је пројекат „Нити које повезују“ трећи пројекат који Удружење жена са инвалидитетом „Импулс“ Бијељина реализују у сарадњи са Музејом Семберије.

-Наша сарадња је подразумијевала најприје едукативни дио, односно упознавање полазника радионица и учесница пројекта са материјалом који је израђен и украшен традиционалним техникама веза и плетења. Поред тога, имала смо и кратка предавања о историјату тих традиционалних вјештина и на основу тогу, полазнице радионица су се трудиле да раде оне радове које тек треба да науче, а не оне које већ знају да раде. Отуда на изложби имамо и предмете из музејског фундуса. Ми смо одабрали неке везене куварице и неколико примјерака кецеља, које су украшаване везом покрстица, везом златним концем, као и плетене узорке чарапа и назувака које имамо у нашем фундусу да би се направила паралела  између онога што је традиционално и оригинално и онога што су учеснице пројекта урадиле. Надамо се да ће публика с обзиром да је изложба отворена до 12. децембра  показати интерес и доћи да види оно што су урадиле оне, али и дио грађе музеја  и да на лицу мјеста направи паралелу између прошлог и садашњег“, истакла је Лазићева.



Сања Дринић, чланица Удружења жена обољелих од карцинома дојке „Геа“ Бијељина, казала је да су се чланице Удружења „Геа“ са задовољством одазвале на позив Тање Милинковић да узму учешће у пројекту „ Нити кје повезују“.

-Пројекти оваквог типа изузетно су важни за жене које су са инвалидитетом, а самим тим и за нас из Удружења „Геа“ које се поново укључују у друштвени живот и друштвене активности. Једном седмично смо имали радионице плетења и веза и имамо јако лијепа искуства везана за овај пројекат“, истакла је Дринићева.



Татјана Пантић, менаџер Града Бијељина, истакла је да ће Градска управа Града Бијељина увијек подржавати удружења од општег интереса за град.

-Сматрамо да сви људи требају имати иста права у животу и исте услове за развој. Из тог разлога опредјељени смо да да подржавамо удружења која су од општег интереса за град, као и овакве пројекте, јер свима нама је циљ да сви људи буду укључени у рад и живот“, закључила је Пантићева.
 
(Семберија инфо)