Плави новембар - Значај превентивних прегледа у раној дијагностици тумора тестиса и простате :: Semberija INFO ::

 

Плави новембар - Значај превентивних прегледа у раној дијагностици тумора тестиса и простате


У просторијама ЈУ Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина, вечерас је одржано предавање под називом „Плави новембар“, које су организовали ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ и ЈЗУ Болница „Свети врачеви“ Бијељина. Тема предавања била је значај превентивних прегледа у раној дијагностици тумора тестиса и простате.



Професор др Златко Максимовић, директор ЈЗУ Болница „Свети врачеви“ Бијељина истакао је да подржава све активности које организују уролози Болнице „Свети врачеви“ Бијељина у сарадњи са Народном библиотеком „Филип Вишњић“ Бијељина.



-Значајно је рећи да је превенција веома важна и њом сам се бавио некада док сам радио у Дому здравља Бијељина док сам био на руководећој позицији, а такође и данас помажем са своје позиције у бијељинској болници. Бијељинска урологија много је напредовала посљедњих година и тако ће бити и у наредном периоду. Увели смо нове процедуре, а такође и ангажовали нове стручњаке“, нагласио је Максимовић.


 
Љубинко Петковић, специјалиста урологије у Болници „Свети врачеви“ Бијељина, истакао је да је карцином простате други најчешћи малигнитет код мушкараца, те да карцином тестиса у мушкој популацији старости од 15 до 35 година представља најчешћи малигнитет.



-Циљ оваквих предавања јесте да укажемо на значај превентивних прегледа, као на значај самопрегледа код млађих људи како бисмо на вријеме препознали и дијагностиковали ова два врло озбиљна обољења, односно карцином простате и тестиса. Свако рано откривање обољења и благовремено започињање терапије води бољем изљечењу. Откривање ових малигнитета у раној фази у ниском градусу уз адекватну терапију и потпору пацијентима води у преко 90 одсто случајева у сигурно изљечење. Циљ оваквих предавања је да кроз један план који је направио менаџмент наше куће на челу са проф. др Златком Максимовићем изађемо из оквира саме болнице и нашег амбулантног рада и да укажемо становништву на значај превентивне медицине. Обољење карцином тестита се препознаје најчешће  самопрегледом и веома је важно да ти самопрегледи буду један пут и путоказ пацијентима да се јаве урологу. Није све што се напипа у гентиталној регији увијек тумор, али зато смо ту ми љекари који ћемо одвојити оно што је бенигно од оног што је малигно и објаснити пацијентима како ће се то даље лијечити. Код карцинома простате мало је другачије и он је резервисан за становништво од пете деценије живота, с тим што се од четрдесете године може очекивати појава овог карцинома и из тог разлога битни су превентивни прегледи уролога који обухватају комплетан уролошки преглед и битно је да се бар једном годишње ради ПСА маркер како бисмо на вријеме препознали болест“, закључио је др Петковић.

(Семберија инфо)