Почео Божићни пост :: Semberija INFO ::

 

Почео Божићни пост


Вишенедјељни пост, којим се православни вјерници припремају за најрадоснији празник, рођење Исуса Христа- Божић почео је данас. Осим уздржавања од мрсне хране и пића, ово је вријеме за молитву и покајање.

Божићни пост траје 40 дана, све до 7. јануара 2024. године, односно до прославе Божића.

У данима поста, вјерници ће се припремати за обиљежавање најрадоснијих хришћанских празника кроз посвећеност молитви и чишћењу тијела и душе кроз исхрану, добра дјела и позитивне мисли.

Према правилима поста и према ријечима Светог Јована Златоустог, тјелесни пост – односно уздржавање од хране животињског поријекла – нема користи за вјерника ако није повезан с духовним.

- Не говори ми “Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гњевног човјека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тијело мучио?" - ријечи су Светог Јована Златоустог.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа, који је, према предању, 40 дана провео у пустињи у молитви и постећи. Он је, иначе, раније трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донијета одлука да убудуће траје 40 дана.

Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избјегавају храну животињског поријекла 40 дана имају могућност тзв. “малог поста”, који траје седам дана.