ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПИСМА ДУЧИЋА И МАГЕ“ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПИСМА ДУЧИЋА И МАГЕ“


У Бијељини се данас одржава културна манифестација „Дучићеви и Магини сати“, посвећена пјесницима Јовану Дучићу и Магдалени Маги Живановић. Ради се о првој оваквој манифестацији која је посвећена младом пару који је волио поезију али и једно друго. Иза ове културне манифестације стоји Градска управа Града Бијељина, ЈУ „Музеј Семберије“ и Галерија Центра за културу „Семберија“.



Програм манифестације започео је откривањем бисте Јовану Дучићу пред бијељинском основном школом која је названа управо по њему а настављен је изложбом „Писма Дучића и Маге“ у Галерији Центра за културу „Семберија“. Изложба обухвата љубавна писма која је Јован Дучић слао Магдалени Живановић.



-Ова писма добили смо из Матице српске из Новог Сада. Добили смо заправо скенирана писма а наш Музеј Семберија је на основу писама уредио ове паное. Такође, значајно је да истакнем и да је Удружење Херцеговаца „Јован Дучић“ из Бијељине дало свој допринос омогућивши нам да из легата Јована Дучића из Требиња добијемо још неке материјале у вези Дучићевог живота и рада, које смо такође изложили у нашој Галерији. У првом плану су дакле, писма која је Јован Дучић писао Магдалени Живановић негдје с јесени 1894. године, дакле када он више није био у Бијељини. Писма су била дијелом породичне заоставштине коју је Матици српској оставио Магдаленин сестрић прије неких 40-так година. Ова писма су потврдила све оне, да тако кажем чаршијске приче које су се по Бијељини причале деценијама након одласка Јована Дучића из нашег града: постојала је љубав између младог учитеља и пјесника и прве бијељинске пјесникиње, Магдалене Маге Живановић. Међутим, ово је само једна страна приче. Ми немамо писма која је Магдалена писала Дучићу. Поред тога, трудили смо се да представимо неке основне елементе живота у Бијељини с краја 19. вијека“,  изјавила је Тања Лазић, испред Музеја Семберије нагласивши да ће изложба, због раније преузетих обавеза градске Галерије, бити постављена још само сутра, те да ће бити штета ако се у некој другој прилици, у много дужем временском периоду, поново не постави изложба „Писма Дучића и Маге“.



(Семберија инфо)