Обиљежено 170 година постојања Основне школе “Стеван Немања” :: Semberija INFO ::

 

Обиљежено 170 година постојања Основне школе “Стеван Немања”


Једна од најстаријих основних школа на подручју сјевероисточног дијела  Републике Српске и БиХ, Основна школа “Стеван Немања” у Горњем Драгаљевцу обиљежила је данас изузетно вриједан јубилеј - 170 година рада и постојања.



 Јовица Ђокић, директор ове школе, истакао је да се ова школа кроз историју суочавала и борила са ратовима и бунама, али је опстала, упркос свему.



 “Данас је наш највећи проблем што се број ученика из године у годину смањује. Школа има дванаест одјељења, двије школе образују дјецу до деветог разреда, остале до петог разреда. У пет села нисмо имали уписане ђаке прваке. Тренутно имамо 266 ученика, док је у ову школску годину уписано 27 првачића. Уколико ову школску годину поредимо са генерацијом из 1981/1982. године, видјећемо да је тада било уписано 169 ђака првака, а од тада је прошло неких четрдесетак година. Наши школски објекти су у добром стању. Централна школа је изграђена 1961. године. Прије тога стара школа се налазила код Манастира. Највећи проблем тренутно имамо са кровним конструкцијама, јер кровови прокишњавају”, истакао је директор Ђокић, нагласивши да школа остварује добру сарадњу на локалном и републичком нивоу, односно са Градском управом и ресорним министарством.



Министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Жељка Стојичић, која је присуствовала обиљежавању јубилеја школе у Горњем Драгаљевцу, пожељела је да ова школа још дуго псотоји и ради, на задовољство садашњих генерација и будућих нараштаја.



 “Влада Републике Српске пуно улаже у образовни систем у Републици Српској, у школску инфраструктуру и у стварање предуслова да се настава и образовање организују у оптималним условима и на савремен начин. То значи улагање у дигитализацију и информатизацију процеса, како би се наставницима олакшао процес рада. На том путу постоје и проблеми које у ходу рјешавамо. Надам се да идемо ка томе да тај образовни процес доведемо на један завидан ниво”, истакла је министар Жељка Стојичић.

 Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић честитао је велики јубилеј ученицима и наставном кадру Основне школе “Стеван Немања”, истакавши да овакви јубилеји представљају праву вриједност и драгоцјеност.



 “Кроз историју ове школе извојевана је велика побједа на путу просвјећивања народа, баш онако како су нас учили и водили Свети Сава, Доситеј Обрадовић, Вук Караџић и бројни  други наши просветитељи. И они су допринијели да садашње генерације науче и сачувају свој језик, писмо и традицију, наше обичаје”, истакао је градоначелник Петровић.



(Семберија Инфо)