Сарајево Филм Фестивал поводом злочина у Градачцу организује панел о насиљу над женама :: Semberija INFO ::

 

Сарајево Филм Фестивал поводом злочина у Градачцу организује панел о насиљу над женама


Поводом злочина у Градачцу, Сарајево Филм Фестивал организује јавни разговор на којем ће о умјетничким и медијским репрезентацијама насиља над женама говорити филмски ствараоци који су се том темом бавили у властитом раду и кроз друштвени ангажман.

Регионалне ауторице и аутори, глумице и глумци су мотив фемицида третирали кроз различите редитељске рукописе, и из различитих побуда, но његова истрајност је неупитна. Филмови који се баве темом насиља над женама и фемицида као његовог најекстремнијег облика постављају питање личне и друштвене одговорности коју умјетничко и медијско дјеловање носи. Сложени друштвени имагинариј изискује систематску анализу, посебно у свјетлу стварних убистава жена и осталих видова родно утемељеног насиља којему смо свједоци у данашњем друштву.

На панелу “Фемицид у филму, телевизији и новим медијима” говориће редитељице Аида Бегић, Вања Јуранић, Кумјана Новакова, редитељ Адемир Кеновић и глумица Надине Мичић, а разговор ће модерирати Небојша Јовановић. Панел ће се одржати 16. аугуста на Фестивалском тргу, с почетком у 10.30 сати.

Још у недјељу, потресена трагичним догађајима у Градачцу, редитељица Вања Јуранић је посветила фестивалску пројекцију филма “Само кад се смијем“ жртвама у босанскохерцеговачком граду.

“Овај је филм универзална прича о жени која је заробљена у патријархалној средини. Иако је жртва, она је активна и покушава промијенити ситуацију као што се десило у стварности у Градачцу и зато ову пројекцију желимо посветити жртвама ове велике трагедије“, рекла је Јуранић на пројекцији.

За све оне који су пројекцију пропустили, филм има и репризне пројекције на Сарајево Филм Фестивалу.

Уз већ споменути филм, у програму овогодишњег #29thSFF су и бројни други филмови који се баве темом насиља над женама и фемицидом.

Тако се овим темама у Такмичарском програму – играни филм бави филм “Животиња“ Софије Еxарху, у Такмичарском програму – документарни филм, два се филма баве овим темама: “Дан, 365 сати“ Еyлем Кафтан и “Шутња разума“ Кумјане Новакове.

У Такмичарском програму – кратки филм овим се темама бави филм “Између рубова дана“, у Такмичарском програму – студентски филм то су филмови “Док мирно лежим“ Jане Ересине и “Желим скршити стакленик“ Теоне Галготиу. У програму “У фокусу“ то су филмови “Благин наук“ Стефана Командарева, “Да ли сте видјели ову жену?“ Душана Зорића и Матије Глушчевића, “Само кад се смијем“ Вање Јуранић из програма Опен Eр, “Sweet Dreams“ из програма Мреже фестивала Јадранске регије. У програму БХ филма овим се темама баве филмови “Црвене бермуде“ Саше Пешевског, “Толико воде близу куће“ Илије Пуљића, “Очевина“ Стефана Томића, “Сарајево Овердрajв“ Аднана Хрустемовића и “Love You Forever“ Исмара Вејзовића.

“Овим путем обавјештавамо публику и госте фестивала, да ће се у сриједу, 16. аугуста, на Дан жалости, фестивал окренути искључиво кључним активностима – филмским пројекцијама, радионицама, предавањима и презентацијама, објавио је Прес Офиc Сарајево Филм Фестивала. У знак поштовања према жртвама, друштвених догађања у организацији Сарајево Филм Фестивала неће бити, укључујући изостанак пријеноса Црвеног тепиха као и пролазак гостију без церемонијалних најава, изјава и фотографисања“, навели су из Сарајево Филм Фестивала.

Данас, 14. аугуста, на Дан жалости у Тузланском кантону, пројекција филма у склопу Сарајево Филм Фестивала у Тузли, у љетном кину, неће бити одржана.


БХРТ