Све спремно за 29. СФФ: Најбоље из свијета филма стиже у Сарајево :: Semberija INFO ::

 

Све спремно за 29. СФФ: Најбоље из свијета филма стиже у Сарајево


Организатори 29. Сарајево Филм Фестивала (СФФ) поручили су да је овај реномирани догађај окупио најбоље из свијета филма у Сарајеву.

Уочи почетка 29. Сарајево Филм Фестивала на конференцији за новинаре говорили су директор СФФ-а Јован Марјановић, премијер Кантона Сарајево Нихад Ук, министар културе и спорта КС Кенан Магода, те в.д. предсједника Туристичке заједнице КС Харис Фазлагић.

Истакли су да је СФФ и овог издања окупио најбоље од свих филмова у току године и да је су смјештајни капацитети у Сарајеву и околини попуњени за вријеме СФФ-а.

Он је казао да ће на СФФ-у ове године бити приказано око 230 филмова, од чега је 49 у такмичарским селекцијама.

Фестивал се одржава од 11. до 18. аугуста, а Марјановић је казао да је и данашње дружење са новинарима организирано како би се размијениле информације и вијести везане за овај догађај.

“Журнал је стигао и имате комплетан програм Фестивала, али укратко да кажемо да је програм Опен аир ове године доживио одређене промјене, прије свега, иако смо навикли да се то одржава у Отвореном кину Цоца Цола, популарном Металцу, ове године се проширио на Отворено кино Стари Град – Вијећница, гдје је направљен посебан фокус на филмове са нашег говорног подручја, тако да све скупа Опен аир ове године има већи број наслова, подијељених на ове двије локације“, казао је Марјановић.

Он је укратко и представио програм те подсјетио да Почасно Срце Сарајева ове године иде у руке сценаристе Цхалиеја Кауфмана, који се након 2015. године враћа у Сарајево.

“Онлајн продаја улазница почиње данас у 15 сати на wеб страници СФФ-а и на новој апликацији. Генерално продаја карата у Боx Оффице почиње 7. аугуста“, казао је Марјановић и позвао публику да на вријеме осигура своје улазнице за пројекције.

Фестивал свјетског гласа 

Премијер Кантона Сарајево Ук је изразио задовољство што говори пред почетак СФФ-а уз који је одрастао у главном граду БиХ.

“Хвала свима, који су учествовали у изградњи СФФ-а и актуелном директору Марјановићу који наставља овај пут који је зацртан у ратним годинама, а у којем ће Влада КС бити партнер и у наредном периоду. Ми данас имамо филм фестивал који је свјетског гласа и не смијемо остати на томе, бићемо партнери у његовом даљем развијању у различитим сегментима“, казао је Ук.

Најавивши наставак субвенција за СФФ, Ук је казао да СФФ данас представља и озбиљну привредну дјелатност која за девет дана инкасира десетине милиона конвертибилних марака у буџет КС и БиХ па користи Фестивала осјете сви од таксиста и угоститеља до свих других подузетника.

Додао је да ће сва кантонална комунална и друга надлежна предузећа урадити свој дио посла да СФФ и ове године протекне у најбољем реду.

Највећи бренд Сарајева 

Министар културе и спорта КС Магода је такођер захвалио свим организаторима СФФ-а и назвао га најважнијим догађајем у години за бх. пријестолницу.

“Желим поручити свим грађанима БиХ да дођу у Сарајево и уживају у предивним сарајевским ноћима у којима се чаролија спусти у наш град и када пошаљемо слику СФФ-а, најбољу слику из нашег Сарајева у свијет“, казао је Магода.

Он је такођер казао да је СФФ све бољи из године у годину, а да је поносан на подршку коју је Влада КС и министарство на чијем је челу пружили подршку овом догађају.

Челник Туристичке заједнице КС Фазлагић се такођер обратио присутнима и рекао да та установа континуирано подржава СФФ и да ће то наставити и у будућности.

“Сарајево Филм Фестивал је наш највећи бренд и наша сезона која траје 12 мјесеци доживљава кулминацију у аугусту мјесецу и за вријеме СФФ-а. Као туристичка заједница смо у том периоду најсретнији, јер је наш град пун туриста, тражи се кревет више и то је оно што његујемо и гајимо и што ћемо радити и даље“, казао је Фазлагић.

Истичући како је СФФ најбољи промотор Сарајева у свијету, Фазлагић је казао да ће наредне године бити обиљежена два јубилеја и то 30 година СФФ-а и 40. годишњица од Олимпијаде у Сарајеву. Додао је да су сви смјештајни капацитети у Сарајеву попуњени за вријеме СФФ-а.

29. Сарајево Филм Фестивал биће одржан од 11. до 18. августа 2023. године.


АА / БХРТ