Завршен 25. Театар фест Петар Кочић: Бројне критике у јавности због гостовања Сарајевског ратног театра :: Semberija INFO ::

 

Завршен 25. Театар фест Петар Кочић: Бројне критике у јавности због гостовања Сарајевског ратног театра


Представа "Успаванка за Алексију Рајчић", Народног позоришта у Београду, проглашена је најбољом на 25. Театар фесту "Петар Кочић" који је синоћ, додјелом награда и признања, свечано затворен у Народном позоришту Републике Српске. Но, фестивалску љепоту засјениле су бројне критике у јавности због гостовања Сарајевског ратног театра.

Из Народног Позоришта Републике Српске подсјетили су како јавност мора схватити да је казалишни Фестивал исто као и спортско натјецање гдје се бирају најбољи и најбољи се одмјеравају. Добили су и потпору ресорног министартсва.

Поред награде за представу "Успаванка за Алексију Рајчић", награде за најбољу глумицу додијељене су равноправно Јасни Диклић за улогу Ане у представи „Мој син само мало спорије хода“ Сарајевског ратног театра и Вањи Ејдус за улогу Алексије Рајчић у побједничкој представи. Награду за набољег глумца добио је Марко Баћовић за улогу Спасоје Благојевића у представи „Покојник“ Црногорског народног позоришта, а специјалну награду жирија добила је селектор овогодишњег Театар феста Слађана Зрнић. Но дан послије, најмање се прича о наградама. Народно позориште нашло се на мети критика, па и бојкота дијела медија и јавности у Републици Српској, јер се у званичној конкуренцији такмичарског програма нашао Сарајевски ратни театар који је наступио с представом „Мој син само мало спорије хода“. Тим поводом у Народном позоришту одржана је конференција за новинаре.

„Мислим да јавност мора схватити, а и сви да је позоришни фестивал исто као и спортско такмичење, бирају се најбољи и најбољи се одмјеравају. Не знам у чему је проблем и зашто толико година послије рата причамо о учествовању некога из другог ентитета", пита се Дијана Грбић, директорица Народног позоришта Републике Српске.

„Морам да нагласим и упознам јавност да је селекција овог фестивала изашла 19. априла прошавши процедуру прихватања селекције, а то значи да је обавијештен организациони одбор, управни одбор као и Министарство просвјете као и кабинет предсједника Републике Српске", поручила је Слађана Зрнић, селекторица тетар феста "Петар Кочић".

Овим поводом огласило се и Министарство просвјете и културе Републике Српске. У саопштењу Министарства наводи се да су упознати с незадовољством које је код дијела јавности у Републици Српској изазвало гостовање САРТР-а као и с одлуком да РТРС из истог разлога не буде медијски покровитељ Театар феста.

"Подсјећамо да је начин рада и одабир представа, као и извођача који ће се представити на Тетар фесту ¨Петар Кочић¨ у надлежности Народног позоришта Републике Српске и селектора фестивала. Представе које су одигране током овогодишњег Театар феста су говориле о обичном човјеку, његовим стремљењима и очекивањима, неповјерењу и трагању за смислом. Сматрамо да се Народно позориште и овог пута руководило искључивим и примарно квалитетом представа које су жељели представити у данима Театар феста својој публици и да им сигурно није био циљ изазвати овако негативне реакције. Напомињемо да је САРТР гостовао и 2015. године у Републици Српској."

Из Министарства просвјете и културе сматрају да Народно позориште ствара темеље на којима ће култура расти и развијати се, представљати нову покретачку снагу Републике Српске и бити препознатљиви у региону и свијету.


БХРТ