Свечано затворен XXII Хорски фестивал „Мајске музичке свечаности“ :: Semberija INFO ::

 

Свечано затворен XXII Хорски фестивал „Мајске музичке свечаности“


Вечерас је у у Центру за културу „Семберија“ Бијељина, проглашењем побједника, додјелом награда и концертом хорова побједника другог такмичарског дана, свечано затворен XXII Хорски фестивал „Мајске музичке свечаности“.

На овогодишњем фестивалу такмичило  се рекордних 47 ансамбала, у десет такмичарских категорија из Републике Српске, Србије, Хрватске и Федерације БиХ.

Професор др Десанка Тракиловић, умјетнички директор и оснивач фестивала истакла је задовољство што су се сви хорови одазвали на такмичење и што су све сале биле пуне и оплемењене најљепшом музиком.



- Радује ме што су сви хорови задовољни и имам осјећај да су мотивисани да се видимо и следеће године у Бијељини и да Мајске музичке свечаности буду још више обасјане сунцем. Било је тешко одабрати најбоље хорове, јер су сви показали доста добре резултате, а неки хорови су много више напредовали у односу на неке године раније, јер су се поједини и прије такмичили. Велико ми је задовољство што је било много дјечијих хорова, што је за мене највећи подстицај и мотивација за организовање овакве манифестације. Сви хорови су били изузетно добри и мислим да овај фестивал може да добије међународни карактер по програмима које су они изводили“, истакла је професор др Десанка Тракиловић.

Игор Сарајлић, члан жирија на  фестивалу „Мајске музичке свечаности“ истакао је да су на овогодишњем фестивалу учествовали изузетни хорови.



- Ове године смо имали изузетне дечије хорове, интересантне камерне хорове и заиста изузетно захтеван духовни програм који су хорови извели на изузетно високом нивоу. Жирију није био тежак задатак да од толико материјала изабере најбоље хорове, али од најбољих хорова требало је изабрати најбоље тачке које су се представиле вечерас на затварњу“, рекао је Сарајлић.

Младен Матовић, композитор, диригент и члан жирија на овогодишњем фестивалу „Мајске музичке свечаности“ казао је да је заиста импресиониран организацијом, бројем хорова и категорија у којима су се такмичили.



- Није нам било лако, али опет било је дивота видјети толико људи, како младих, тако и старијих окупљених око музике у овим чудним временима у којима живимо. Било је истовремено и лијепо и тешко, а жири се потрудио да се не огријеши ни од кога и мислим да су на крају сви задовољни и да су уживали у музици и лијепом хорском пјевању“, закључио је Матовић.

Стручни жири другог такмичарског дана чинили су проф. др Десанка Тракиловић, проф. др Драгана Цицовић, проф. др Биљана Јеремић, проф. мр Младен Матовић, доц. др Јелена Тракиловић, те др Игор Сарајлић.

Према оцјенама стручног жирија, најуспјешнији  у категорији мјешовитих камерних хорова били су камерни хор „Крамчевић“ из Сремске Митровице и Омладински мјешовити хор Музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина.

Атендите
 
У категорији мјешовитих хорова највећи број поена освојио је хор Културног центра Кикинда „Атендите“ који су освојили и специјалну награду за извођење поп композиције, док је у категорији православна духовна музика највећи број поена освојио камерни хор „Емануил“ из Ваљева, који су освојили и Гран при награду XXII Хорског фестивала „Мајске музичке свечаности“.

Емануил
 
Фестивал је затворио Радислав Остојић, савјетник Градоначелника Бијељине, који је уручио и Гран при награду XXII Хорског фестивала „Мајске музичке свечаности“.


Семберија инфо - С. Ристановић