Ученици Техничке школе “Михајло Пупин” одиграли Нушићевог “Др” :: Semberija INFO ::

 

Ученици Техничке школе “Михајло Пупин” одиграли Нушићевог “Др”


Ученици Техничке школе “Михајло Пупин”, надахнуто И зналачки, одиграли су вечерас Нушићеву комедију “Др” на завршној вечери Фестивала средњошколских представа “Удахни културу”.



Татјана Ђурић Јосиповић, професорица српског језика у Техничкој школи “ Михајло Пупин” каже да од ове године поново води драмску секцију, јер је некадашња традиција припремања средњошколских представа била прекинута  још у предратно вријеме.

 “Наша школа није јавно иступала на овакав начин скоро око четрдесет година. Ово је некакав искорак у новијој историји Техничке школе. Није било тешко одабрати позоришни комад за изведбу, јер ми и данас, осамдесет и седам година након настанка ове комедије, живимо живот Животе Цвијовића, односно доживљавамо ситуацију у којој нам полусвијет ставља сваку вриједност на тржиште. На све је стављена етикета, све је дато на продају и није ни чудо што су те менталитетске црте и данас изражене. Мислим да ће то још дуго бити одлика нашег менталитета и нашег поднебља. Нажалост, ова комедија никога није научила и поправила”.



Младима пружена прилика да искажу свој став

 У представи “Др” игра четрнаест ученика Трећег разреда Техничке школе, један од њих се бави продукцијом, свјетлом и тоном, а гост представе је седмогодишњи дјечак Јаков Ђокић.

Професорка Ђурић Јосиповић каже да је организатор фестивал “Удахни културу” дао прилику младим људима да покажу колико су свјесни друштвеног тренутка у којем се налазе.

“Репертоар фестивал је занимљив и жанровски и репертоарски. Фестивал је почео Бекетовом представом апсурда, агзистенцијалном темом, наставио савременим виђењем Антигоне, која живи већ хиљадама година, актуелизован је одлазак младих из земље,  бавили смо се приземним, обичним, људским карактерним особинама у Стеријиној “Злој жени”, да бисмо дошли до ових наших менталитетских црта и особина, односно до апсурдног Нушићевог смијеха и комичних ситуација у које нас је довео овај клептокапитализам. Иако професорице нису радиле у договору, све се тематски уклопило у савремени друштвени тренутак. Млади су итекако свјесни ситуације у којој се ми као друштво налазимо. То је једна општа аномија и уколико сви заједнички не подигнемо глас, дјеца ће отићи и аномија остаје, поправног у том случају нема”, каже професорица Татјана Ђурић Јосиповић.



Глумом осликан сваремени друштвени тренутак

Лука Благојевић, ученик трећег разреда Техничке школе, каже да је у основној школи учествовао око припреме Светосавских приредби. Сада је први пут на сцени, када је позориште у питању.

 “Играм Благоја, ујака Животине супруге. Енергија је била изванредна приликом припремања ове представе. Сви смо истог узраста, добро смо сарађивали. Радња ове представе је тако конципирана да исмијава данашње вријеме. Комедија је прилика за изазивање пуно смијеха и комичних сцена”.

Павле Тузланчић, такође, ученик трећег разреда, каже да у представи игра ујака Животе Цвијовића.

“ Било је занимљиво припремати ову представу. Помало је комично и апсурдно да оно што је Нушић написао прије скоро деведесет година и ми данас доживљавамо и виђамо око себе. Дошли смо до ситуације у којој се све може купити, све је на продају, и поштење и част и љубав и пријатељство. И данас постоје лажни хуманитарци и овом представом желимо указати нашим вршњацима на те негативне друштвене појаве”, каже Павле Тузланчић.

Миленко Максимовић, директор Техничке школе “Михајло Пупин” изразио је задовољство што је Техничка школа након дуже паузе поново узела учешће у припреми средњошколских позоришних представа.



 “Захвалио бих се нашим ученицима који су се максимално потрудили да припреме ову представу, као и нашим професорима, који су припремали  ученике и дали свој пуни допринос да вечерас у препуној сали Центра за културу  имамо прилику погледати једну овако квалитетну представу. Надам се да ће оваквих културних манифестација у нашем граду бити још пуно у наредном периоду”, истакао је директор Максимовић.

(Семберија Инфо)