Отворен Шести фестивал средњошколских представа “Удахни културу”: Фестивал отворили ученици Економске школе :: Semberija INFO ::

 

Отворен Шести фестивал средњошколских представа “Удахни културу”: Фестивал отворили ученици Економске школе


Вечерас је у Центру за културу “Семберија” отворен Шести фестивал средњошколских представа под називом “Удахни културу”. Фестивал су вечерас отворили ученици Економске школе представом “Крај партије” по тексту Семјуела Бекета. 

Директор Центра за културу “Семберија” Игор Бешлић, отварајући овај омладински фестивал подсјетио је да након трогодишње паузе, на даскама које живот значе поново играју талентовани и надарени ученици средњих школа које, очигледно је, интересује позоришна умјетност.



 Редитељ вечерашње представе “Крај партије” је професор Игор Калајџија, сценографију  је потписао Јован Савић, играли су ученици Марија Ракић, Андреа Наранчић, Илија Николић и Марија Шепур.
Редитељ Игор Калајџија каже да је Бекетова представа, уствари, антидрама, без заплета, кулминације, расплета, перипетије, без драмске радње. Уствари, она, ипак, има све то.



 “Суштински она јесте побуна против традиционалне драме, против уобичајених знаковних система. Самим тим, мислим да је она у складу са младалачким духом који је увијек ту негдје, на побуњеничкој периферији. Ранијих година смо припремали овакве представе, играли смо и у региону, учествовали у Сонти на једном позоришном фестивалу, гдје смо освојили награду за најбољу омладинску представу, а и наш ученик је добио награду за најбоље глумачко остварење. Све што смо урадили у протеклих шест година је поетички слично. Надам се да ће Бијељина једног дана добити и омладинско позориште које би помогло младим глумцима да афирмишу и свој умјетнички израз”, каже професор Калајџија. 



Већ сутра посјетиоци ће имати прилику да погледају представу “Антигона”, Драмског клуба “Вирус”, у којој играју ученици Гимназије “Филип Вишњић”. Ученици Пољопривредне и Медицинске школе у сриједу ће играти представу “Зла жена”, а у четвртак ће ученици Средњошколског центра “Михајло Петровић Алас” из Угљевика одиграти представу “Писмо професора”. Фестивал ће у петак затворити  ученици Техничке школе “Михајло Пупин” представом “Др” Бранислава Нушића.


Семберија Инфо