Музеј Семберије - Представљена књига „Повратник“ аутора Љубише Шљивића :: Semberija INFO ::

 

Музеј Семберије - Представљена књига „Повратник“ аутора Љубише Шљивића


У просторијама Музеја Семберије вечерас је одржана промоција књиге „Повратник“ која је несвакидашња путописна прича о пјешачкој авантури  аутора Љубише Шљивића који је за 62 дана прешао 1.020 километара у три државе.



Љубиша Шљивић, аутор књиге „Повратник“ рекао је да је 1995. године у избјегличкој колони из околине Задра дошао у Крагујевац са мајком и сестром, гдје и данас живи, те да је у родно село први пут после 1995. године дошао 2017. године.



-Након скоро 30 година поново сам испешачио ту руту, а акција је била у хуманитарне сврхе за болесног дечака Илију Милановића за ког се прикупљао новац. Уживао сам, пешачио сам а људи су помагали. Иако сам планирао да то путовање траје 20 дана,  оно је трајало 60, ни једно ноћење нисам имао уговорено, али већ после другог или трећег дана људи су се јављали из Бијељине, Бањалуке да помогну и после 62 дана, скоро милион и двеста хиљада корака, 1.020 километара стигао сам у Крагујевац. Управо о томе се говори у мојој књизи, у првом делу је исповест мајке и сестре како смо прошли 1995. године, а други део се односи на моје пешачење. Ово је четврта екстремнија авантура у коју сам се упустио и могу да кажем да ни једна акција до сада није прошла као ова. Врло је могуће да је то због тога јер сам се кретао на просторима где су наши људи и мислим да је то пресудило и да су се сви осетили „прозвани“ да помогну и помогли су колико је ко могао. Мали Илија је отишао на операцију, али пред њим је и даље борба. Ми смо урадили оно што је до нас. Имао сам велики мотив да испечашим ту избегличку руту и ово је једина авантура где ни једног момента нисам размишљао да би могао да одустанем“, истакао је Шљивић.



(Семберија инфо)