РОМАН У СЛАВУ ЗАБОРАВЉЕНОМ ВЕЛИКАНУ :: Semberija INFO ::

 

РОМАН У СЛАВУ ЗАБОРАВЉЕНОМ ВЕЛИКАНУ


У Музеју Семберија вечерас је уприличена промоција књиге „Дурбин грофа Саве Владиславића“ аутора Велимира И. Ивановића. Ивановић је човјек немирног духа који се, иако по образовању економиста успјешно бавио и сликарством, живио је у Италији, Америци и Србији, а до скоро је био власник једне од шест рестаураторских радионица у Европи које се баве рестаурацијом предмета од метала и порцелана. Роман „Дурбин грофа Саве Владиславића“ је његово прво књижевно дјело.



- Основни задатак ове књиге је борба против заборава. Постоји снажна потреба да се евоцирају успомене на важне људе и важне догађаје из историје српског народа како бисмо их сачували од заборава. Гроф Сава Владиславић је сигурно једна од таквих личности којима, у претходном периоду нисмо посветили дужну пажњу. Ја сам писањем овог историјског романа желио да исправим неправду према човјеку који је, иако физички далеко од свог народа учинио много за Србе и српску културу“, рекао је аутор. Као један од важнијих пројеката којем је гроф Владиславић лично кумовао Велимир Ивановић је акцентирао отварање прве руско-словенске основне школе у Сремским Карловцима 1726. године. Ова школа као пионирски пројекат ударила је темеље каснијег модерног система образовања у српским заједницама.



Поред аутора књиге присутнима се обратио др. Георги Енгелхардт виши савјетник у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду.



- У руској историји Петар Велики је централна личност, владар који је био велики реформатор. Он је основао бројне институције попут Академије наука, поставио темеље савременог образовног система... Особина Петра Великог је била да је брижно бирао своје сараднике. Као основни критериј у том послу имао је - стручност. Указивао је велико поштовање и повјерење према  људима који су својим радом и дјеловањем доносили конкретне резултате. Један од таквих људи је био гроф Сава Владиславић. Поред свега што је гроф Сава током свог службовања учинио за Русију, он је неуморно радио на развијању руско-српских односа. Кроз своје мисије увијек је водио рачуна о својим сународницима, представљајући Србе и српску културу Русима. Помагао је цркве, светиње и манастире широм мјеста гдје је живио српски народ. Усудио бих се рећи да је напредак који је у руској култури почео са Петром Великим у српској култури почео са Савом Владиславићем“, рекао је др. Енгелхардт.

(Семберија инфо)