ГРАДСКИ ОДБОР СПКИД “ПРОСВЈЕТА БИЈЕЉИНА - СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА: У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКИ ОДБОР СПКИД “ПРОСВЈЕТА БИЈЕЉИНА - СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА: У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ


Foto: Semberija info
У навечерје највећег хришћанског и православног празника Видовдана, Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Бијељина, Град Бијељина и Епархија зворничко - тузланска организовали су у Епархијском културном центру традиционалну Свечану академију “У сусрет Видовдану”.

Изасланик Његовог преосвештенства епископа зворничко – тузланског Фотија, свештеник Бранислав Недић, истакао да се уочи Видовдана молитвено сјећамо свих наших јунака и ратника од Косовског боја па до данашњих дана.


 

“Цар Лазар и мученици косовски уочи Косовске битке, на чувеној Кнежевој вечери, поручише оно најбитније,  да је “земаљско за малена царство, а небеско увијек и довијека”. Оставили су нам поруку да је једино исправно и једино могуће крајње одредиште свакога човјека и његовог животног пута у заједници с Богом и Царством небеским. Велика историјска битка одиграла се на Косову пољу 28. јуна 1389. године. Пуних шест стољећа касније осјећамо посљедице те велике битке. Видовдан је дан нашег опредјељења и дан нашег страдања. Кнез Лазар се жртвововао за другога и он је свједок љубави за другога, те је свједок јеванђеоског  начина постојања и живота”, поручио је свештеник Бранислав Недић.



Славиша Микић, предсједник Градског одбора СПКиД “Просвјета” Бијељина истакао је значај Видовдана у свијести и памћењу српског народа, нагласивши да се “Просвјета”  сваке године припрема за ову свечану академију.


 

 “ Ту су наши рецитатори,  наша етно – група, вртићка група из Обданишта “Чика Јова Змај”, те драмска група “Просвјете”, која први пут наступа. Професор Стојанка Ђокић говорила је ауторску пјесму, а ово је прилика да уручимо И похвале за 21 ученика генерације свих бијељинских основних и средњих школа. Уз Градску управу, прикључила нам се Епархија зворничко - тузланска, Градска болница “Свети варчеви” и ТРБ Братунац, као пријатељи “Просвјете”. У “Просвјети” се трудимо да окупимо што више младих, а тренутно имамо више од стотину активних чланова”, истакао је Славиша Микић, нагласивши да Бијељина има огроман потенцијал међу младима који могу његовати свијетле традиције “Просвјете”.



(Семберија инфо)