Изложба цртежа Споменка Ђекића у Музеју Семберије: Агонија и екстаза :: Semberija INFO ::

 

Изложба цртежа Споменка Ђекића у Музеју Семберије: Агонија и екстаза


У Музеју Семберије је отворена занимљива изложба ликовних радова  Споменка Ђекића, апсолвента на Академији ликовних умјетности у Бањалуци, под називом „Агонија и екстаза“, којом је Ђекић желио да поручи да „јачина лежи у коријену“.

Враћајући се дјелима старих мајстора желио је да представи  „сирова умјетничка осјећања, која се испољавају кроз борбу без било ког штита или мача, без помагала, борбу кроз умјетност, са самим собом“.



Ђекић каже да је поента ове изложбе изражавање незадовољства чињеницом да се данас цртеж ставља у други план и што људи користе пројекторе и плотере, а неки иду и тако далеко да штампају фотографије на платно и да их након тога „сликају“.

„Цртеж је, по мени, најбитнији и најчистији сегмент у умјетности. На цртежу се све види. Свака грешка је на цртежу видљива и ту нема лажи и обмане.  Неки умјетници прескачу један тако важан сегмент и почињу одмах да сликају, што је апсурдно. Желио сам овом изложбом да покажем колико је цртеж важан у умјетности и да може стајати сам за себе и да опет испољи своју праву снагу“.