НОВА КЊИГА МОМЧИЛА КОПРИВИЦЕ: ПРОШЛО ВРИЈЕМЕ, ПОТРОШЕНИ ЖИВОТИ :: Semberija INFO ::

 

НОВА КЊИГА МОМЧИЛА КОПРИВИЦЕ: ПРОШЛО ВРИЈЕМЕ, ПОТРОШЕНИ ЖИВОТИ


У издању Удружења књижевника Републике Српске, у едицији “Савремена књижевност” крајем прошле године објављена је збирка приповиједака  “Прошло вријеме, потрошени животи”, аутора  Момчила Копривице, директора Музеја Семберије и предсједника Подружнице Удружења књижевника Републике Српске у Бијељини.
Књигу је суфинансирало Министарство просвјете и културе Републике Српске на основу јавног конкурса за суфинансирање пројеката из области издавачке дјелатности у 2021. години.

Након објављене двије збирке афоризама: “Афоризмично”,2009. године и “Било нам је добро, не поновило се”, 2014. године, Копривица је заронио,  како  он сам каже, у свијет “озбиљне литературе”.

“Мисао о овој књизи дуго се вријежила у мени. Пошто сам одрастао у селу и пејзажу о којем говоре ове приче, правио сам комбинације личности, догађаја и казивања које памтим из дјетињства и оне су се попут коцкица склапале у мозаик. Приче, сложене линеарно, задржавају све своје природне елементе, теку мирно, хронолошки, у њима су стварни догађаји којима нисам ништа додавао… Ово је склоп јединствене приповједачке форме, књига која треба да сачува од заборава људе и њихов начин живота”, истиче аутор, наглашавајући да је у тринаест прича настојао да на посебан начин опише менталитет и карактер људи села Градина код Гацка, гдје је поникао и провео најљепше дане дјетињства.

Да је Копривица “погодио мету” и маестрално представио обичаје и менталитет људи рођених у кршевитој “земљи сазданој од камена”, Херцеговини, потврђује и рецензент Михајло Орловић, наглашавајући да се из ове збирке прича “може пуно тога сазнати о оној старој традиционалној Херцеговини, у којој се предање и ријеч старијих поштују више од свих знања и науке”.

“Описујући обичаје, нарави, добра и невоље, Момчило Копривица нас је вратио у стара, добра времена која, са ове тачке гледишта, због љепоте и начина живота, изгледају нестварно, утопијски. Сјета којом су прожете ове приче не испољава се с намјером само ради сјећања, већ и са жељом да се добро из наше традиције продужи, оживи и постане мјерило вриједности”, истиче Орловић.

Семберија инфо