"КОЧИЋЕВА НАГРАДА" КЊИЖЕВНИКУ ЉУБИВОЈУ РШУМОВИЋУ :: Semberija INFO ::

 

"КОЧИЋЕВА НАГРАДА" КЊИЖЕВНИКУ ЉУБИВОЈУ РШУМОВИЋУ


Foto: blic.rs
"Кочићева награда" за 2021. годину, према једногласној одлуци жирија, биће додијељена српском књижевном барду Љубивоју Ршумовићу.

- Чудесном језичком магијом Ршумовић успијева да доживљаје и визије преточи у јединствене пјесме које се памте, а карактеристичне детаље у стваралачке сензације највишег ранга. Прозним, а нарочито пјесничким дјелом, деценијама је најближи духовни сродник бројних генерација читалаца, без обзира на њихову животну доб - наведено је у образложењу одлуке жирија.

Жири, у саставу Душко Певуља, Јованка Стојчиновић Николић и Предраг Бјелошевић, је истакао да је Ршумовић пјесник наглашене комуникативности, а пјесничку ријеч уздигао је до завидних естетских висина.

- У поезији за дјецу успио је оно што само велемајсторима писане ријечи полази за пером: дидактизам је прожео хуморним доживљајем свијета, зато га читаоци доживљавају не само као писца, већ и као онога који развесељује, забавља и саопштава, понекад и опоре истине о нашем свијету и времену - навео је жири.

Љубивоје Ршумовић, по многима водећи савремени пјесник за дјецу и младе друге половине двадесетог и првих деценија двадесет првог вијека, аутор је богатог и жанровски разноврсног књижевног опуса који чине деведесетак појединачних књига: пјесама, прича, драма и драматизација, те филмских и радио сценарија.

Својим укупним дјелом за дјецу и одрасле Ршумовић се сврстао у сами врх не само савремене, већ српске књижевности уопште, а то потврђују најзначајније додијељене му књижевне награде и признања међу којима су награда "Змајевих дечијих игара", "Бранкове награде", "Октобарске награде града Београда", "Вукове награде", "Душана Радовића", "Бранка Ћопића", "Мирослава Антића", као и награде за књижевност "Пуља" у Барију и награде Унеска за књигу "Буквар дечјих права", на свјетском конкурсу за књигу која пропагира мир и толеранцију.

Друштвени ангажман Ршумовић је започео на Радио Београду, а потом на Телевизији Београд, гдје ствара незаборавне емисије "Уторак вече – ма шта ми рече", "Суботом у два", те "Фазоне и форе", едукативну ТВ серију у 142 епизоде и једну од најгледанијих емисија за дјецу у бившој Југославији.

Ршумовић је готово двије деценије на мјесту управника позоришта "Бошко Буха" из Београда дао значајан допринос развоју српске позоришне сцене за дјецу и младе, али и огромну личну помоћ убрзаном развоју Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци.

Љубивоје Ршумовић је објавио и низ значајних пјесама које представљају лирске дијалоге и спону са истакнутим претходницима из српске духовне традиције као заједничким завичајем.

Жири је истакао да наслов једне Ршумовићеве књиге гласи "Кућа са окућницом", која поред свега осталог, својом језичком инвенцијом и раскривањем бројних слојева језичког памћења његовог завичаја, представља директну спону са Петром Кочићем, писцем по којем је названа награда којом је овјенчан.

- Свако онај ко се скућио у језику, који је пробијајући звучни зид властитог језика увећао његове изражајне домашаје, није Кочићев духовни потомак, већ његова најближа својта, медено љето његово. Љубивоје Ршумовић припада тој изабраној породици, и то је само један од бројних разлога који је опредијелио жири да му додијели овогодишњу `Кочићеву награду` - закључено је у образложењу жирија.

Према утврђеном програму 56. Кочићевог збора, додјела "Кочићеве награде" предвиђена је на свечаној академији 28. августа у Банском двору.
 
(СРНА)