Славиша Радан из Бањалуке побједник Конкурса за најбољу радиодраму на тему антифашизма :: Semberija INFO ::

 

Славиша Радан из Бањалуке побједник Конкурса за најбољу радиодраму на тему антифашизма


Бањалучки аутор Славиша Радан с текстом „Убице“ побједник је Конкурса за најбољу оригиналну радиодраму на тему: „Антифашизам“, који су у склопу пројекта Антифа 2.0 и под покровитељством Rockfeller Brothers Fund, расписали Иницијатива младих за људска права БиХ и Драмски и документарни програм БХ Радија 1.

Жири у саставу: Миралем Овчина уредник Драмског и документарног програма БХ Радија 1, Мирза Скендерагић драматичар, сценарист, критичар те члан редакције Драмског и документарног програма БХ радија 1 и Ајла Борозан програмска директорица Иницијативе младих за људска права БиХ, у појашњењу одлуке наводе: „Побједничка радиодрама користи препознатљиву драмску стуктуру филмских сцена, док истовремено слику одлучно мијења звуком те гради један радиофонски богат и садржајно интригантан простор босанскохерцеговачке збиље, духовите, болне и трагичне, у којој политичко-кримогена машинерија власти „убија“ и посљедње трагове правде, морала и љубави те се на концу уздиже до божанства“, наводи жири, те додаје да је у овоме дјелу од антифашизма остала „само“ борба које се никад не треба одрећи.

Друга награда је припала радиодрами „Надија“, аутора Срђана Ћурлића такођер из Бањалуке. „За разлику од наслова “Убице“, другонаграђена радиодрама “Надија“ користи стварност само као полазну тачку, посуђујући из ње тему миграције и избјеглиштва, те је посредством поезије убрзо напушта и читатеље уводи у један бајковити свијет мртвих, духова, кловнова који чувају напуштену дјецу“, истиче жири.

Славиши Радану ће бити уручена плакета и додијељена новчана награда у износу од 1000 КМ, док ће радиодрама „Убице“ бити снимљена у продукцији Иницијативе младих за људска права БиХ и БХ Радија 1. Другонаграђеном Срђану Ћурлићу ће припасти новчани износ од 700 КМ, такође уз могућност снимања и емитовања његове радиодраме.

Поред двије награђене, жири издваја и похваљује и радиодраме: „Јека несталих улица“ Алмира Алића из Сарајева, те „Смрт Јакова Салабрија“ Фариса Шачића, такођер из Сарајева, које оцијењује као апсолутно успјешна радиофонска дјела, те позива ауторе да наставе са својом списатељском праксом.

На овогодишњи конкурс су пристигли радови из готово цијеле Босне и Херцеговине, а њихова стилска и тематска разноврсност, као и висок умјетнички домет ставиле су жири пред велики изазов.

Иницијатива младих за људска права у БиХ и Драмски и документарни програм БХ радија 1, овим путем подстичу и подржавају ангажовано радиодрамско стваралаштво, као и обраду вјечних тема попут антифашизма, те се надају да ће и даље стварати услове за креирање нових друштвено-ангажованих умјетничких дјела.