ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ: БИЋУ ФУНКЦИОНЕР СРПСКЕ, А НЕ БОСАНСКИ ИЛИ САРАЈЕВСКИ КАО ШАРОВИЋ :: Semberija INFO ::

 

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ: БИЋУ ФУНКЦИОНЕР СРПСКЕ, А НЕ БОСАНСКИ ИЛИ САРАЈЕВСКИ КАО ШАРОВИЋ


Жељка Цвијановић, кандидат СНСД-а за члана Предсједништва Босне и Херцеговине из Републике Српске у писаном интервју за "Независне новине" рекла је да ће се унутрашња политичка криза у Босни и Херцеговини, која предуго траје, ријешити онда када сви унутра, али и споља буду жељели да реално сагледавају ствари.

Говорећи о предстојећим изборима, Цвијановићева је рекла да је њена и предност Милорада Додика, кандидата СНСД-а за предсједника Републике Српске, довољно велика као и за парламентарне листе.

"Други октобар је близу. До тада су побједници сви, па тако и причају у кампањи, а од тада само они које народ изабере", рекла је Цвијановићева.

Одговарајући на питање да ли још постоји шанса да Босна и Херцеговина профункционише, Цвијановићева је истакла да постоји, али да то подразумијева да се држимо устава, да се не отима од ентитета и не узурпирају надлежности те да се гради унутрашњи договор умјесто да се гуше различити идентитети.

"Отворена сам за договор, јер знам да без њега нема напретка БиХ, али и свјесна да је моја улога тамо да заштитим позицију Републике Српске онда кад је угрожена. Коначно, бићу изабрана у Републици Српској, што значи да ћу тамо, иако на послу у Сарајеву, бити и даље функционер и политичар Републике Српске, а не босански или сарајевски политичар или функционер. По томе се, уз све остало, дефинитивно разликујем од Мирка Шаровића", рекла је Цвијановићева.

Да ли сте задовољни досадашњом кампањом за изборе? Некако се стиче утисак да народ није био никад равнодушнији када је ријеч о изборима.


ЦВИЈАНОВИЋ:
 Изузетно сам задовољна и енергијом и посјетом на нашим трибинама и немам тај осјећај да је народ равнодушан. Мислим, напротив, да су наши људи изузетно заинтересовани за будућност и свјесни изазовних времена, али и чињенице да се кроз овако глобално тешка времена може проћи само ако задржимо снажне институције Републике Српске и стабилну власт.

Како оцјењујете досадашњи рад Предсједништва БиХ и да ли бисте нешто евентуално другачије радили? Колико је уопште могуће мијењати неке ствари када је ријеч о раду Предсједништва БиХ и колико ће, уколико побиједите, бити лакше или теже обављати функцију члана Предсједништва БиХ из Републике Српске послије Милорада Додика?


ЦВИЈАНОВИЋ:
 Исто питање сам добијала и кад сам послије предсједника Додика долазила на позицију премијера, али и предсједника Републике, па ћу вам исто и одговорити да ми је то предност, а не нека отежавајућа околност.
Ми смо партија која има снажног лидера и навикли смо да играмо као тим са свим нашим људима. Нисмо партија у којој лидери носају кабанице и кишобране за кандидатима у кампањи, нити смо партија у којој чланови не вјерују у лидерство оног ко је формално први, као што је то случај са ПДП-ом и СДС-ом.
Што се Предсједништва БиХ тиче, оно је радило у складу са околностима и атмосфером која је владала тамо, али и у БиХ. Друга два члана су се борила за неуставну БиХ, а Милорад Додик за уставну, у којој Република Српска има своје уставом дефинисано мјесто.
Отворена сам за договор, јер знам да без њега нема напретка БиХ, али и свјесна да је моја улога тамо да заштитим позицију Републике Српске онда кад је угрожена. Коначно, бићу изабрана у Републици Српској, што значи да ћу тамо, иако на послу у Сарајеву, бити и даље функционер и политичар Републике Српске, а не босански или сарајевски политичар или функционер. По томе се, уз све остало, дефинитивно разликујем од Мирка Шаровића.

У више наврата сте истакли да је Ваша побједа и побједа Милорада Додика извјесна. Која је Ваша предност у односу на Мирка Шаровића, главног противкандидата за функцију члана Предсједништва БиХ?


ЦВИЈАНОВИЋ: 
Та предност је довољно велика за оба наша појединачна кандидата, као и за наше парламентарне листе.
Други октобар је близу. До тада су побједници сви, па тако и причају у кампањи, а од тада само они које народ изабере.

Како видите тренутну политичку ситуацију у Босни и Херцеговини с обзиром на то да многи тврде да БиХ никада није била у већој кризи? Од чега зависи или од кога зависе неки будући политички процеси, од домаћих лидера или ипак од међународне заједнице?

ЦВИЈАНОВИЋ: Са окружењем и свијетом дијелимо тешку ситуацију и не можемо избјећи све посљедице ове глобалне кризе.
Ми смо у Републици Српској посвећени очувању наше економске стабилности и било би добро да умјесто опструкције имамо стварне партнере у другом ентитету да се овим недаћама што лакше одупремо. Али, у сваком случају, чувамо наш систем стабилним.
Што се тиче унутрашњих односа у БиХ, бојим се да је и ова глобална криза довела до тога да се она више користи за политичко сврставање него на одупирање новонасталим проблемима.
Унутрашња политичка криза у БиХ предуго траје, а ријешиће се онда кад сви унутра, али и споља, буду жељели да реално сагледавају ствари.

Да ли и даље постоји шанса да Босна и Херцеговина профункционише и шта је предуслов да се то деси?


ЦВИЈАНОВИЋ:
 Постоји, наравно, али то подразумијева да се држимо Устава, да се не отима од ентитета и не узурпирају надлежности, да градимо унутрашњи договор умјесто да се гуше различити идентитети, да сами тражимо рационална рјешења умјесто што се поједини уздају у неке странце да одлучују умјесто домаћих институција.

Уколико освојите мјесто у Предсједништву БиХ, на чему ћете инсистирати и шта ће бити приоритети у раду?

ЦВИЈАНОВИЋ: Устав и договор, ако нема договора, онда Устав и механизам заштите који он предвиђа.
Неред који је захватио спољнополитичку активност БиХ и злоупотреба спољне политике за прљање других у БиХ мора престати, јер ће онда оно што је већ прилично удаљено и разједињено бити немогуће саставити.
 
(Независне)