ПОЗНАТА ИМЕНА СВИХ БУДУЋИХ ПОСЛАНИКА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС :: Semberija INFO ::

 

ПОЗНАТА ИМЕНА СВИХ БУДУЋИХ ПОСЛАНИКА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС


На основу пребројаних 97,32% гласова за Народну скупштину Републике Српске, већ се назире дефинитивни 11. сазив највишег законодавног тијела Српске.

Подсјећамо да Народну скупштину РС чине 83 посланика, од којих 60 улазе директно, а 23 улазе путем компензације.

Тако су из Изборне јединице један директан мандат освојили актуелни посланици СНСД-а Драгослав Кабић и Дражен Врховац (директор ИРБ РС) и Александра Ступар Радић, из СДС-а Маја Драгојевић Стојић, док се у посланичке клупе враћа Миланко Михајилица (ПДП), а посланик ће бити Месуд Трњанин из Покрета за државу, те Дарко Бањац (НПС) и Драган Брдар (ДНС), који у Народну скупштину улази путем компензације.

Из Изборне јединице два у скупштинске клупе ће, када је у питању СНСД, сјести актуелни потпредсједник НСРС Денис Шулић и Ранка Перић Ромић, који улазе директно, док ће умјесто градоначелника Лакташа Мирослава Бојића ући Биљана Петковић, умјесто начелника Прњавора, Дарка Томаша у скупштинске клупе ће ући Радојица Видовић. Из СДС-а ће у скупштинске клупе Милан Петровић и Александар Трнинић, док ће и ПДП имати два народна посланика Радислава Дончића те Сашу Јовичића из Српца, који ће у скупштинске клупе ући путем компензације.

Изборна јединица три је, по мишљењу многих, била најзанимљивија, а то потврђују и имена која су ушла у скупштинске клупе. Највише мандата освојио је СНСД, а испред ове странке у НСРС директно улазе Владо Ђајић, актуелни посланик и генерални директор УКЦ РС, Младен Илић, предсједник Скупштине града Бањалука, као и актуелни министри Борис Пашалић и Ален Шеранић те Наташа Радуловић. СНСД-у у ИЈ3 припашће и два компензациона мандата, а њих ће попунити Срђан Мазалица и Раденко Бубић. Друга странка по јачини у овој ИЈ је ПДП, а највише гласова за ову листу освојио је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, који би, упркос освојеном мандату, ипак требало да остане на челу највећег града, па би умјесто њега посланик требало да буде Тања Вукомановић, његова шефица за односе с јавношћу. Директне мандате испред ПДП-а освојили су и Станивуковићеви најближи сарадници Небојша Дринић и Мирна Савић Бањац, док ће Игор Црнадак опет бити посланик јер је прошао преко компензационог мандата. Када је СДС у питању, само је Милан Радовић уловио мјесто народног трибуна, који је и сада у посланичкој фотељи. Уз ове три партије у скупштинске клупе ће и Ненад Стевандић из Уједињене Српске, који је актуелни посланик у Представничком дому БиХ, Милан Савановић са Листе за правду и ред Небојше Вукановића и СП-ов Велибор Станић, који је актуелни одборник у бањалучком парламенту. Када су у питању компензациони мандати, преко њих ће у скупштинске клупе још и Милан Милаковић (СПС), одборник у Скупштини града Бањалука, и Жељко Дубравац (ДНС), те актуелна министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић и њена страначка колегиница Мирела Кајкут Зељковић. У парламент ће и СПС-ова Тамара Дамјановић те генерални секретар Демоса Боран Босанчић.

Из Изборне јединице четири у скупштинске клупе ће актуелни шеф клуба посланика СНСД-а Игор Жунић, а путем компензације ће Мара Гранула. СДС је у овој изборној јединици имао више гласова и у Скупштину ће ући Тамара Евђић и Милка Савић. Мандат је уграбила и Социјалистичка партија, и то директор "Шума РС" Славен Гојковић.
У Изборној јединици пет мандате испред СНСД-а освојили су Данијел Јошић, Александар Суботић и Нина Букејловић. Посланичко мјесто у СДС-у изборио је Милан Касаповић. Социјалисти су се и овдје докопали мандата, који ће припасти Срђану Тодоровићу, актуелном посланику. У овој изборној једног посланика ће имати и Бошњаци (Покрет за државу) и то преко Севлида Хуртића.

Друга по јачини, Изборна јединица шест, по резултатима је била поприлично шаролика. Мандате у СНСД-у однијели су Војин Митровић (министар за комуникацију и транспорт БиХ), Славенко Ристић, те актуелни посланик Милутин Тасовац. Будући посланици из СДС-овог утврђења су Љубиша Петровић и Желимир Нешковић, а пошто ће Петровић задржати фотељу градоначелника Бијељине, а Ђорђе Милићевић који је трећи по броју гласова остати начелник Шамца, у НСРС ће четврти по броју гласова Томица Стојановић. Из ПДП-а мандат је успио уграбити само Славиша Марковић. Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић такође је дошао до мандата у овој изборној јединици, али ће вјероватно на његово мјесто доћи Зоран Кокановић. И Демос је овдје успио доћи до мандата преко Милана Дакића. Бањчев секретар Дико Цвјетиновић је дошао до мандата.

Контроверзна Изборна јединица седам "најплоднија" је била за СНСД, у којем су мандате освојили градоначелник Зворника Зоран Стевановић и Александар Крсмановић, а ако Стевановић врати мандат, умјесто њега ће у скупштинске клупе млада Сандра Еркић. У СДС-у мандат је обезбиједио Драгомир Васић. Ратко Ранкић је освојио мандат за СП, а за Демос Синиша Мијатовић, док је актуелни посланик Споменка Стевановић прошла путем компензације, као и НПС-ов Драган Галић. У овој изборној јединици мандат је узео Костадин Васић из УС. Очекиван је био и мандат Рамиза Салкића испред Покрета за државу.

У Изборној јединици осам СНСД је поново однио побједу, испред њих су мандате изборили градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и Страхиња Башевић, а пошто ће Ћосић задржати фотељу градоначелника, умјесто њега улази Дамјан Шкипина. Још један начелник општине је ушао у НСРС, а то је СДС-ов Маринко Божовић, који ће мандат препустити Дарку Берјану. ДНС-у су припала два мандата и то Николини Шљивић и брату Ненада Нешића - Предрагу. Марина Божовић узела је мандате испред ПДП-а преко компензационе листе.

На крају, и Изборна јединица девет је припала СНСД-у, у којој су мандате узели Лука Петровић (директор 'Електропривреде РС'), актуелни посланик Илија Таминџија те Ненад Лаловић. Умјесто Петровића ће у НСРС Милица Ијачић. СДС-ов Вукота Говедарица се враћа у скупштинске клупе, а њему ће се придружити и Огњен Бодирога. СП ће имати свог посланика из Херцеговине и то Огњена Куљића, а Небојши Вукановићу ће се придружити његове колеге Ђорђе Вучинић и Загорка Граховац. До мандата је дошао и СПС-ов Максим Скоко.
Гласови који још нису распоређени су гласови из иностранства, који, по мишљењима многих, не могу направити значајну промјену, али засад страховати могу само у СПС, јер су на ивици цензуса.

(Независне)