ПРИМАРИЈУС ДР ДАНИЈЕЛА ЂУКИН-ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА: Договарамо се, планирамо и постављамо нове и више циљеве :: Semberija INFO ::

 

ПРИМАРИЈУС ДР ДАНИЈЕЛА ЂУКИН-ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА: Договарамо се, планирамо и постављамо нове и више циљеве


Захваљујући залагању свих запослених и максималној посвећености радним задацима, Дом здравља први је по пружању квалитета услуга примарне здравствене заштите грађанима. На челу ове установе је примаријус др Данијела Ђукин која с поносом истиче да су у овој, другој по величини здравственој установи у Републици Српској, сви као велика и сложна породица.
 
 Шта за Вас значи бити на челу Дома здравља?
 
- Бити на челу једне овакве установе заиста је част, јер у њој раде људи који знају и воле свој посао. Тимски радимо, договарамо се, планирамо, а то значи да стално постављамо нове и више циљеве, како би услуге у примарној здравственој заштити задовољавале потребе грађана. Наравно, морам истаћи да поред тога успијевамо да послујемо позитивно, што потврђује да се у Дому здравља понашамо као сложна породица у домаћинској кући. Једноставно, кад постоји јасан циљ и визија, много тог се може учинити да се здравствена заштита подиже ни виши ниво.
 
Како је организован рад у Дому здравља?
 
- Нашим грађанима су на располагању 14 служби, центара и амбуланти, као основних организационих јединица, на које смо, заиста, поносни, а верификовано је 55 тимова породичне медицине у 42 амбуланте породичне медицине на 26 различитих локација. Све организационе јединице континуирано унпређујемо у циљу стварања услова за висок ниво квалитета у пружању здравствених услуга. Како настојимо да наши грађани буду задовољни услугом доласком у централни објекат Дома здравља, такође желимо да сви објекти амбуланти породичне медицине на подручју града и Семберије, буду квалитетно опремљени и том задатку смо максимално посвећени.
 
Такође, морам подсјетити да смо прва сертификована и ресертификована установа по сертификационим стандардима за домове здравља у Републици Српској. У установи је акредитовано и реакредитован 30 тимова породичне медицине, акредитовани и реакредитовани су Центар за заштиту менталног здравља и Центар за физикалну рехабилитацију у заједници.
 
Ви сте офталмолог-офталмохирург и често истичете да је то позив који веома волите. Успијевате ли да ускладите љекарске и менеџерске обавезе?
 
- Наравно! Добром личном организованошћу све се може постићи, а уз то, енергија коју имам, није ми тешко ускладити обавезе. Често цитирам изреку да „медицина није занимање него живот“ и ја заиста тако и фунфкционишем. Волим да радим, волим оно што радим, срећна сам кад учиним добро дјело, јер бавим се и хуманитарним радом, а оно што ме такође испуњава, свакако је чињеница да сам одгојила дивну кћерку, на коју сам посебно поносна. Током протеклих година примила сам безброј признања и захвалница, која ми значе и која су ме мотивисала да се још више дајем како бих усрећила и друге око себе, али најдража ми је награда што је моја кћерка добар човјек, успјешна и пословна млада жена, однедавно је и супруга, а сигурна сам да ће кад дође вријеме, бити и добра мајка.

​Ви сте поред свих обавеза и жена у политици. Зашто?

 
- Већ сам рекла да сам енергична жена, а то, између осталог, значи и да не чекам да се неке ствари саме од себе догоде, а најчешће се не догоде, ако дуго чекате. Значај жене у политици био је миноран, више су служиле као декор или проценат због баланса, али предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик, странке чији сам поносни члан, има респект према женама, уважава мишљење и приједлоге жена и равноправе су у доношењу длука, што потврђује чињеница да је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић. То ми је додатни мотив да се залажем да наше друштво напредује, да Република Српска буде мјесто пожељно за живот наших грађана, да се дјеца рађају, млади запошљавају, да путујемо савременим путевима, да се лијечимо код наших добрих доктора у квалитетним здравственим установама, да наши пензионери уживају у трећем добу, да имамо све оно што имају савремена демократска друштва. Морамо бити искрени једни према другима и признати да је у свему реченом, политика битан фактор. Живимо у БиХ, која се састоји од два ентитета, што додатно усложњава процес бржег напретка, а у свему томе, кључна је политика. Политике које воде људи СНСД-а су у интересу наших грађана и Републике Српске, а ја као грађанин знам шта нам треба и као политички активан члан, знам шта треба да радим како би се циљеви остварили. Да је лако, није, али ни одустајање и предаја нису рјешење.
Своје знање, елан и љубав према нашим грађанима и Републици Српској примијењујем и у политици, јер мој циљ је да све планирано и реализујемо.
 

Семберија инфо