ИНТЕРВЈУ - Славенко Ристић: Политику схватам као прилику да помогнем мојој држави и народу :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ - Славенко Ристић: Политику схватам као прилику да помогнем мојој држави и народу


Славенко Ристић, оснивач Републичке странке Српске и кандидат на листи СНСД-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске: Политику схватам као прилику да помогнем мојој држави и народу

Господине Ристићу, први пут се представљате грађанима као кандидат за посланика у Народној скупштини Републике Српске. Како из Вашег угла изгледа предизборна кампања и како оцјењујете њен ток?
У праву сте. Први пут сам у овој улози и ово ми је једно ново животно искуство. Ипак, не могу да кажем да и раније нисам пратио политичка збивања, што због моје струке, што због тога што политика свугдје на свијету, овдје поготово, утиче на пословање у привреди, али и на живот људи. За сада сам задовољан чињеницом да кампања протиче у демократском духу, уз неке нимало часне изузетке, али нисам превише задовољан садржајем кампање, у којој је премало конкретних планова и програма, чијом би реализацијом квалитет живота људи био подигнут на виши ниво. Ово се посебно односи на опозиционе партије у Републици Српској, од којих сам очекивао да кажу шта би они конкретно учинили за овај народ, какву би међународну политику водили, какву политику према Западу, а какву према Истоку, како би зауставили све озбиљније унутрашње и спољне нападе на Републику Српску. Од њих нисам чуо ништа, осим критике власти и празне приче у жељи да дођу на власт. 

Шта сте Ви конкретно понудили грађанима?

Током кампање разговарао сам са мојим Бијељинцима и Семберцима, са људима из Брчког, Угљевика и Лопара. Мислим да су људи прилично засићени политиком и помало уплашени кризним временима у којима живимо. Очекују да им кажете хоће ли ове и сљедеће године имати хране, струје, гријања, како проћи ову кризу и како до боље плаћених послова који би зауставили одлазак младих из земље. Долазим из привреде, у којој сам у протеклих десетак година показао да је у Републици Српској могуће живјети од свога рада, да је могуће од губиташа и предузећа у стечају направити успјешна и извозно оријентисана предузећа. У томе је рјешење – у великим пословима и пројектима, који су овдје у Бијељини и Семберији већ започети, у тражењу пријатеља и инвеститора и на Истоку и на Западу, у стварању услова за развој домаће привреде и већу производњу хране у нашој Семберији и Посавини. 

Како то постићи?
Радом и вјером у наш народ, наше људе, који представљају наше највеће богатство и ресурс у који се исплати улагати. Изградњом ауто – путева према Београду и Бањалуци, којима исправљамо и неке наше историјске грешке и неправде према овом крају, Бијељина и Семберија добијају огромну развојну шансу да постану град и регион у који ће људи долазити да живе и раде. У блиској будућности, уз бригу и стратешко планирање државе, села ће оживјети и биће привилегија бавити се пољопривредом. Истовремено, близину границе и добру повезаност са Београдом, Бањалуком и земљама Европске уније треба искористити за привлачење инвеститора и привредника, како страних тако и домаћих. Отворити слободну зону, увести ниже царине и пореске стопе, смањити државне намете на привреду и повећати плате радницима. Искористити ријеке Саву и Дрину и развијати туристичке капацитета и понуду. То је будућност Семберије и Бијељине, која има све услове да постане истински привредни центар овог дијела Републике Српске, па и цијелог региона Западног Балкана. Наравно да је потребно још више ојачати политичке и привредне везе са Београдом и братском Србијом и ући у све регионалне иницијативе, посебно Отворени Балкан, које значе бржи проток људи, роба и капитала. То је оно о чему причам људима у кампањи и на чему већ радим кроз своје контакте у привреди и политици.
 
Како људи реагују на то што им говорите?
Они који ме познају, знају да никад не причам празну причу. Вратио сам се у Бијељину и Семберију јер волим ову земљу и ове људе. Доказао сам то у привреди, у различитим друштвено корисним активностима, доказаћу то и кроз свој политички ангажман. Ништа ми од политике не треба, никаква материјална корист. Треба ми само прилика да и на тај начин помогнем овом народу. Увјерен сам да људи из Семберије и Бијељине треба више да учествују у доношењу политичких одлука битних за будућност Републике Српске и српског народа. Требају нам јаки, способни и друштвено одговорни представници који ће знати да заштите државу и народ у овим кризним временима. Отуда и подршка Републичке странке Српске Милораду Додику и Жељки Цвијановић. Није вријеме за политичке експерименте, већ за јасне политике и јасне циљеве који ће сачувати и политички и економски ојачати Републику Српску и наш народ.